EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21348

Bijdrager:

Jaar:

1949

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Philips Complex Strijp 1/S*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Strijp 1 / S

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Groepsfoto Röntgen

Beschrijving

Op dinsdag 8 september 2009 verscheen deze foto op ons verzoek in het Eindhovens Dagblad in de rubriek 'Vraag & Aanbod'. Onze vraag was: "Wie weet waar deze foto is gemaakt en ter gelegenheid waarvan?" Er kwamen meer dan dertig telefonische reacties.
Op een enkeling na was vrijwel iedereen ervan overtuigd dat deze foto genomen was op het dak van het Philips Klokgebouw (SA 1) aan de Beukenlaan in Eindhoven.
Heel veel mensen wisten vrijwel zeker dat op deze groepsfoto medewerkers staan van de Afd. Röntgenbuizen, later omgedoopt tot de Afd. Röntgen en weer later tot Medical Systems (thans in Best).
De Afdeling Ontwikkeling en Fabricage zou op de 5e etage van het Klokgebouw gehuisvest zijn geweest.
Voorts wisten heel veel mensen te vertellen, dat links op de foto de Marconilaan zichtbaar is met bijna op het eind links de Edisonstraat en verderop de Texaco benzinepomp aan de Boschdijk.
Tegenover de Edisonstraat is nog de gaarkeuken te zien en helemaal links de Pauluskerk.
Achter de rij huizen aan de linkerzijde van de Marconilaan is een gebouw zichtbaar met een zestal raampjes. Dit blijkt een zogenaamd Gezellenhuis te zijn, destijds gesticht door Philips. Jongelui van buiten Eindhoven, in dienst van Philips, konden daar logeren.
Aan de rechterzijde op de foto is het begin van de Lijmbeekstraat zichtbaar.
Velen konden het tijdstip waarop deze foto is genomen niet duiden, maar de meesten houden het op 1949, dan wel rond 1950. De flats, die heden ten dage in de Marconilaan staan, zouden in het begin van jaren vijftig zijn gebouwd. Eén man vond de kleding van degenen die op de foto staan overduidelijk van kort na de oorlog.


Geplaatst op

09-09-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-09-2009
Naam: Peter Vermeulen  

Volgens mij loopt hier de Marconilaan nog niet in westelijke richting door en eindigt bij de Humboldtstraat. Gelet op de draai naar de Lijmbeekstraat zou ik denken dat dit de situatie is zoals te zien is op het kaartje uit 1937 (foto 10219). Op mijn plattegrond van het begin van de oorlog is de Marconilaan al wel doorgetrokken. Ik vermoed dus dat deze foto van omstreeks 1939 dateert. Foto 21350 versterkt mijn vermoeden.


Datum: 09-09-2009
Naam: Huub de Mul  
img

Vermoedelijk is deze groepsfoto gemaakt voor een jubileum of afscheid van een afdelingschef. In ieder geval is deze foto gemaakt eind 1948.


Datum: 12-09-2009
Naam: Henk Bossema  
img

Dit is inderdaad de Marconilaan. Je kan de gaarkeuken ook zien. De Pauluskerk is aan de Boschdijk. Er staan vier bussen aan de Marconilaan van reisbureau Van Dijk. Ongeveer bij de bussen ga je links de Edisonstraat in.


Datum: 01-10-2009
Naam: Hans Sprengers  
img

Texaco benzinepomp moet volgens mij Caltex zijn!


Datum: 01-10-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Andere namen voor een van de "Seven Sisters" (Wikipedia): Texaco foto 14284 daarna Caltex foto 7818, weer Texaco. In 2001 opgenomen in Chevron Texaco en in 2005 Chevron (foto 6100). Chevron verkoopt Texaco-producten.


Datum: 01-10-2009
Naam: Hans Sprengers  
img

Geweldig Hans, heb ik weer wat geleerd over Woensel en dat voor een blauwbuik.
Ik dacht echt dat het altijd Caltex geweest was. Als jongetje van een jaar of tien mocht ik vaak met m'n vader mee. Hij werkte bij van Houten chocolade en moest daar altijd tanken met z'n VW-bestelbusje.


Datum: 02-07-2011
Naam: Wil van Hout  
img

Foto moet zo eind 40er jaren gemaakt zijn, zoals Huub al opperde. Er staat nl. een zwager van mij op, die nadat hij uit Indonesië kwam, op de afdeling röntgen ging werken als Polytechneut. Eerste, staande rij, 2 van links. Omdat hij ook als ver doorgevoerde hobby fotograferen had, maakte hij ook de technische foto's van de apparaten die over de hele wereld gingen.


Datum: 25-08-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Omstreeks 1950 zou best kunnen, de bebouwing van de Lijmbeekstraat liep niet door tot de Marconilaan, het laatste stuk was net als de velden links en rechts daarvan nog onbebouwd. Dat is op de vergroting goed te zien. Aan de Marconilaan waren vanaf de overweg een paar huizen en winkels, o.a. een bloemenwinkel. Achter dat korte rijtje huizen lag de Scheerkwast. Het veld lag dwars t.o.v de LIjmbeekstraat, d.w.z. een doel lag vlak bij het spoor, het andere aan de Lijmbeekstraat.. Tot vlak bij de Boschdijk was aan de rechterkant van de Marconilaan nog open terrein, zoals op zoveel plekken in Eindhoven die in de jaren daarna stuk voor stuk volgebouwd zijn.


Datum: 25-04-2023
Naam: Cees van der Leeuw  
img

Op de hoek Marconilaan - Lijmbeekstraat was in de oorlog een flakstelling (Flugabwehrkanone, luchdoelgeschut). Ook boven op de gebouwen van Philips stond overigens flak en ook de barakken van de geschutsbemanningen. Een van de mannen (een 17-jarige knaap genaamd Furmaniak) zou op 8 juni 1944 in paniek van het dak springen toen er twee Amerikaanse fotoverkenners laag over het dak vlogen en afgeschoten werden. Een kwam er in Veldhoven terecht en de andere op de Hoogstraat. Beide vliegers (Cassaday en Nelson) overleefden het niet.