EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

22030

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

335 't Hofke

Straat:

Loostraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kapellen

Onderwerp 3.:

OL Vrouw van Banneux, Loostraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Mariakapel Loostraat

Beschrijving

De Mariakapel aan de Loostraat in Tongelre. Bouwjaar 1954. Gebouwd door.pastoor Rovers. De familie Rovers, die tegenover de kapel woont, houdt nog altijd de kapel op voortreffelijke wijze bij.


Geplaatst op

31-10-2009

Reacties:

Datum: 29-10-2012
Naam: John van Woensel  
img

Het smeedwerk van dit kapelletje is ooit gemaakt door een oude overbuurman, Jan van de Griend. Als je in Tongelre goed rondkijkt zie je veel werk van hem. Hij was er een meester in.


Datum: 27-02-2013
Naam: A.van Overbruggen  
img

John, bij fotonummer 3250 staat vermeld dat Nuenenaar Huub Bemelmans het hek/smeedwerk zou hebben gemaakt. Dus niet de bij de DAF-werkende Jan v.d. Griendt, die inderdaad in de schuur achter zijn huis aan 't Hofke heel wat smeedwerk heeft vervaardigd.


Datum: 17-09-2013
Naam: Theo Verschueren  

Op initiatief en naar ontwerp van pastoor Lambertus Rovers, pastoor te Waspik, werd in 1954 tegenover zijn ouderlijke woning aan de Loostraat een Mariakapel gebouwd door de gezamenlijke parochianen van St. Martinus in Tongelre. De kapel is toegewijd aan O.L.Vr. van Banneux. Met een indrukwekkende processie werd het witte Mariabeeld op de zaterdagavond van 19 juni 1954 van de kerk naar de kapel gedragen, alwaar de kapel werd ingezegend gevolgd door een plechtige heilige Mis. In de loop der jaren werd er zo nu en dan schade aangebracht, zo is het Mariabeeld rond 1990 gestolen en de twee glas-in-lood raampjes vernield.