EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35150

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

335 't Hofke

Straat:

Loostraat

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Schilderijen / Tekeningen

Onderwerp 3.:

Bob Casemier

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Mariakapel Loostraat door Bob Casemier

Beschrijving

Tongelre. Dit jaar bestaat de Mariakapel in de Loostraat 60 jaar. Prachtige ets van Bob Casemier. Jaren geleden gekocht bij kunsthandel Constant Heesakkers op de Tongelresestraat, ter hoogte van de Poeiersstraat.
Zijn kunsthandel werd helaas getroffen door een felle brand waarmee veel moois verloren is gegaan.


Geplaatst op

09-05-2014

Reacties:

Datum: 12-05-2014
Naam: Jack van Hoek  
img

Maart 1960. Ik durf het nu wel te vertellen, maar toen ik nog een puber was niet. Ons moeder was heel ernstig ziek en de familie bad de heiligen uit hun stoel. Op mijn zwerftochten door Tongelre ontdekte ik dit kapelleke. Binnen kon je een kaarsje branden. Voor moeder dacht ik, maar ik had geen geld. Ik heb toen toch een kaars aangestoken. Stoere jongens hadden altijd lucifers bij zich, Thuis kreeg ik wroeging. Ik had, met alle goede bedoelingen,eigenlijk gestolen van de kerk. Hoe dit goed te maken? Ik had van mezelf geen cent. Opeens dacht ik aan mijn verzameling papiergeld. Biljetten van een miljoen mark enz. De volgende dag ben ik terug gegaan en heb wat van dat papiergeld in de bus gedaan. Zelfs mijn mooiste biljet uit Frankrijk. Zo, dat zal wel genoeg zijn dacht ik tevreden en tien stappen verder, op weg naar huis,.. of misschien wel teveel! Dus keerde ik terug naar de kapel en stak nog een kaars voor moeder op. Ik keek Maria even aan en lachte terug. Moeder is wat later overleden, een paar dagen voor mijn verjaardag.


Datum: 14-05-2014
Naam: Theo Verschueren  

Mariakapelletjes in Eindhoven - een overzicht van nog bestaande en verloren gegane kapelletjes.

GESTEL - Maria voor de K.J.M.V. en K.J.W. - Genneperweg
Kapelletje gebouwd op initiatief van pastoor Van Dijk van de St. Lambertus parochie door aannemer Kees Hurks naar ontwerp van architect J.M. Sarlemijn te Rotterdam. Achter het kapelletje was een amfitheater gebouwd voor toneelspel en dergelijke. Dit alles geschiedde met steun van de Katholieke Jonge Meisjes Vereniging en de Katholieke Jonge Werkman.
Ingezegend op zondag 18 juli 1937. - Deze kapel is door de jeugd geleidelijk geruïneerd, waarvan de resten zijn geruimd voor de bouw van de ijsbaan in 1969.

STRIJP - Moeder Maria ter Welschap - nabij viaduct Sliffertsestraat
Gebouwd op initiatief van kapelaan Van Oort van de H. Theresia parochie, hem aangeboden bij zijn koperen priesterfeest, geplaatst uit dankbaarheid voor de bescherming van het stadsdeel Strijp gedurende de oorlogsjaren 1940-1945. De grond waarop de kapel is gebouwd werd ter beschikking gesteld door de familie Brands.
Ingezegend op 1 november 1950. - Een gedenksteen herinnert aan dit gebeuren.

WOENSEL - Maria Koningin van de Vrede - Fakkellaan
Een witte kapel gebouwd op initiatief van een Woenselse werkgroep, in 1988 omgezet in een stichting. Het altaar is afkomstig uit de kapel van het Fratershuis, Frankrijkstraat, het beeld uit de gesloopte H. Koenraadkerk te Strijp en het grote glas-in-lood raam is geschonken door een Tilburgse kerk.
Ingezegend op 5 mei 1991 - een gedenksteen memoreerd de eerste steenlegging op 25 maart 1991.

WOENSEL - Maria op de Puinhopen - Boschdijk
Een mini-kapelletje met Mariabeeld spontaan gebouwd door de parochianen van de Pastoor van Ars kerk op een berg steenafval bij de steenfabriek van Van Hapert aan de Boschdijk. Opgericht als dank voor de bijzondere hulp ondervonden in de oorlogsjaren en de bevrijdingsdagen.
Opgericht in 1947 - afgebroken voor de bouw van Philips Nederland in 1960.

WOENSEL - Notre Dame du Sacre Coeur - Kasteel Eckart
Een voormalig tuinhuisje in de tuin van het kasteel was door het St. Catharinagilde Woensel opgeknapt en omgebouwd tot een klein kapelletje. Het Mariabeeld was afkomstig van de afgebroken H. Geestkerk te 's-Hertogenbosch en de zitbank van de gesloopte St. Pauluskerk op de Boschdijk
Ingezegend op dinsdag 4 juni 1996 door bisschop J. Bluyssen - de kapel bestaat inmiddels (2013) niet meer.

TONGELRE - O. L. Vr. van Banneux - Loostraat
Gebouwd op initiatief en naar ontwerp van Lambertus Rovers, pastoor te Waspik. Hij was geboortig van het buurtschap "het Loo" en hij beloofde indien hij zou herstellen van een ernstige ziekte "het mooiste mariakapelleke van Brabant" te bouwen tegenover zijn ouderlijk huis. Het kapelletje werd opgetrokken door de gezamenlijke parochianen van St. Martinus.
Ingezegend door pastoor Th. van Amstel op zaterdag 19 Juni 1954 - nadat het beeld in een indrukwekkende processie van de kerk naar de kapel was overgebracht. Een gedenksteen vermeldt de tekst: MARIAJAAR 1954 / ME pos.L. ROVERS / PAR. WASPIK.

STRATUM - Maria van de Zeven Smarten - kruising Rielsedijk / Riel.
Deze kapel in het beschermd buurtschap Riel is ontworpen door André de Bock. De bewoners met steun van sponsoren maakten dit mogelijk.
Ingezegend 13 september 2008 door pater Paul Iruthayasamy pastoor van de Parochie Stratum.

STRATUM - O. L. Vr. van Beauraing - hoek Geldropseweg / Piuslaan.
Geen kapel maar een Mariabeeld op een sokkel, geplaatst in 1959 door Dorus van Pelt, een groot Mariavereerder die regelmatig op de brommer ter bedevaart ging naar Beauraing in België. Het door vandalisme vaak beschadigde beeld is uit piëteit voor hun vader door zijn kinderen in 1991 gerestaureerd. Een aangebracht hekwerk moet het beeld nu beschermen tegen vandalen. Een gedenkplaat op de sokkel vermeldt de tekst: O.L.VROUW VAN BEAURAING / IK ZAL DE ZONDAARS BEKEREN.