EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

22093

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Neushoornstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Overige Winkels

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Buurtwinkels Tivoli

Beschrijving

Drie winkelpanden op de hoek Tivolilaan - Neushoornstraat, nu bij de rotonde Tivolilaan, Bonifaciuslaan, St. Petrus Canisiuslaan. Gebouwd in 1950/1951 door Van Grootel's Bouwmaatschappij. In het linkerpand zat rond die tijd de Stratumse Straatwinkel, in het middelste pand zat ijssalon Firenze van de familie Lucchesi en rechts zat groenteboer Coppelmans.


Geplaatst op

05-11-2009

Reacties:

Datum: 05-11-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

De Stratumse Straatwinkel kwam in de jaren 50 ook langs de deuren. Zijn naam kan ik me niet meer herinneren, maar zijn gezicht nog goed.


Datum: 05-11-2009
Naam: Rita van Litsenburg  
img

Was de naam van de frietzaak niet Torino? Ze hadden inderdaad echt Italiaans ijs. Als we uit de film kwamen, op zondagmiddag in het Wirogebouw, ging je daar een frietje eten.


Datum: 05-11-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Het kan best zijn dat het Torino was. Ik ben daar niet meer zeker van. Er zullen nog wel reacties komen. Er stond een knappe Italiaanse dame in de zaak met de al even "knappe" naam Bella. De Stratumse straatwinkel kwam inderdaad langs de deur met paard en wagen en had van alles aan boord, waaronder fournituren, garen en band en dergelijke. De naam van de familie was Jansen of Janssen. Een zoon van hen staat (stond) regelmatig op de Woenselsemarkt met kleding, truien e.d.


Datum: 05-11-2009
Naam: Truus van rooij-sanders  
img

De fam. Lucchesi had twee dochters, Bella en Annie. Annie heeft later de zaak voortgezet met haar man Jan Hartogs en Bella is getrouwd geweest met makelaar Hein van der Meeren, die een kantoor had op de Stratumsedijk. Later heeft de dochter van Jan en Annie de zaak nog een tijdje voortgezet.


Datum: 06-11-2009
Naam: Annegien de Jonge  
img

Hoi Ties, dat is een broer van mijn vader, het is Jansen en de zoon staat nog op de Woenselse Markt. Dat is Ad en een dochter van ome Tien staat vrijdags op de markt in Stratum. Groeten van Riek Vos-Jansen.


Datum: 27-05-2010
Naam: Wal Gundlach  
img

Overbekende winkelpanden op de hoek van de Neushoornstraat. Ik ben zelf geboren (1946) en getogen in deze straat. In het linkerpand woonde de familie Janssen, die een winkel in huishoudelijke spullen dreef. Ik kan me de dochter nog herinneren. Inderdaad in het midden de vermaarde ijs- en cafetariazaak van de familie Lucchesi met de authentieke oude baas met de mooie dochters, recht uit Italia, daar moet je normaal ver voor op vakantie! Later inderdaad opgevolgd door Jan en echtgenote, schatten van mensen waar je met genoegen de Italiaanse ijsjes verorberde. Helaas is het nu verpauperd, Jan onwaardig. In het rechterpand was de groentezaak van Jan Coppelmans en echtgenote. Jarenlang, zo niet haar hele leven, heeft mijn moeder de dagelijkse gang gemaakt naar winkel 1 en 3. Een prachtig stukje Stratumse historie.


Datum: 29-07-2014
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Dit stukje heet overigens nog St. Bonifaciuslaan, bij het woonhuis links naast de winkels begint de Neushoornstraat.
De snackbar heette inderdaad Torino, gestart door mijn naamgenoot Giovanni Lucchesi en een telg van de familie Lucchesi die in heel Eindhoven Italiaanse ijssalons (La Toscana, Firenze, Roma) en restaurants in bezit heeft. Zijn dochter Annie Lucchesi nam de zaak later over met haar man Jan Hartogs, een volle neef van mijn vader. In de jaren '80 (1987-1988) woonde ik met mijn vader op het Arnaudinaplein. Destijds kwamen we regelmatig bij "ome" Jan en "tante" Annie. Altijd even vriendelijk. Zij hebben een zoon, die eveneens Giovanni Hartogs heet (mijn achterachterneef dus) maar verstandelijk beperkt is. Mijn achterachternichtje Franca heeft na hen de zaak nog een tijdje gerund en toen verkocht. Ome Jan en tante Annie zijn inmiddels beiden overleden en liggen begraven op begraafplaats Roostenhof aan de Achterbeekseweg.


Datum: 29-07-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Hé naamgenoot, nu heb ik altijd begrepen, dat Georgio Ferrari de eigenaar van La Toscana was. Vroeger kwam ik al bij zijn tante Leida een ijsje kopen in de Mecklenburgstraat.


Datum: 30-07-2014
Naam: Truus van Rooij-Sanders.  
img

Dat klopt, La Toscana is niet van de fam. Lucchesi. IJssalon Firenze is nu van de kleindochter van Jacopi Lucchesi en IJssalon Roma is van de kleinzoon van Jacopi Lucchesi.


Datum: 30-07-2014
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Giovanni, Georgio Ferrari is wel de bedrijfsleider van La Toscana maar de ijssalons zijn eigendom van de familie Lucchesi. Georgio is getrouwd met één van de dames Lucchesi, ik meen met Marina.


Datum: 31-07-2014
Naam: Truus van Rooij-Sanders.  
img

Marina Lucchesi was getrouwd met Guillermo Unti die twee jaar geleden is overleden. En de ijssalons van La Toscana zijn geen eigendom van hen. Marina en haar dochter runnen nu IJssalon Firenze en hebben slechts deze zaak en geen andere.


Datum: 01-08-2014
Naam: P Hertogs  
img

IJssalon Roma aan de Leenderweg in Eindhoven was van Alfredo Martini. Hij was getrouwd met Rita Lucchesi. Later is die zaak verhuisd naar winkelcentrum Woensel.


Datum: 05-08-2014
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Truus, Marina was inderdaad getrouwd met Guiglielmo Unti. Hele aardige man was dat, altijd samen met zijn trouwe viervoeter Santos die helaas ook is overleden. Dochter Daniela Unti runt de Firenze nu met haar moeder Marina. Marina's zus runt Roma (die zit nu in de Heuvelgalerie) en ook de ijssalons van La Toscana zijn wel degelijk nog steeds in de familie. Giorgio Ferrari, de eigenaar van La Toscana, is zover ik weet ook getrouwd met een van de dochters Lucchesi.


Datum: 06-08-2014
Naam: Truus van Rooij-Sanders.  
img

Giovanni, ik ben al jaren bevriend met Marina, zij heeft twee zussen. Rita, hierboven al genoemd, en Alina. Rita runde Roma en Alina werkt zomers bij Roma en staat met de ijskar in de Heuvel. Maar zij zijn echt geen eigenaar van La Toscana.


Datum: 06-08-2014
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Oké, ik dacht dat de La Toscana-ijssalons ook van hun familie waren. Alina ken ik wel inderdaad, die groet ik altijd met "Buon giorno" als ze bij haar ijskar zit.


Datum: 12-04-2015
Naam: Marco Lucchesi  
img

Torino was de ijszaak van mijn grootouders, Giovanni en Annie Lucchesi. Zij hadden drie kinderen, Annie, Enrico (mijn vader) en Bella. Zoals Giovanni aangeeft, hebben Annie en Jan Hartogs de zaak lange tijd voortgezet en heeft Franca, mijn nichtje, deze later overgenomen.


Datum: 12-04-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Deze week las ik in het ED dat Bella is overleden, zij is 80 jaar geworden.


Datum: 12-04-2015
Naam: Marco Lucchesi  
img

Annie in 2010, Enrico in 2004.


Datum: 12-04-2015
Naam: Marco Lucchesi  
img

Giovanni, ook de andere ijssalons zijn oorspronkelijk uit de familie Lucchesi, dochters van Iacopo Lucchesi, broer van mijn grootvader Giovanni.


Datum: 13-04-2015
Naam: Truus van Rooij-Sanders.  
img

Helaas is op 12 april ook Rita Martini-Lucchesi, de voormalig eigenaresse van ijssalon Roma (Heuvelgalerie) overleden.


Datum: 29-04-2015
Naam: Henk Gerrits  
img

Zover ik me kan herinneren gingen we als Tivolianen of naar 'het kraampje' aan het begin van de verlengde Heezerweg (fam. Vogels?) of naar Jan 'Torino' met zijn heerlijke 'speciaalsaus'! Was er lang geleden ook niet een friteszaak op het Arnaudinaplein? Tijden veranderen, maar de aanblik van deze foto is inderdaad, zoals Wal Gundlach schrijft: Jan onwaardig!


Datum: 02-02-2016
Naam: Remy F.G. Denker  
img

In de inleiding wordt de naam Coppelmans genoemd. De correcte schrijfwijze moet zijn Koppelmans. Jan Koppelmans runde de groentezaak en hij was de broer van Henk Koppelmans, die een groentezaak had aan de Leenderweg 35. (Zie foto's 15285 en 15284.) De zoon van Henk Koppelmans heet net zoals zijn vader Henk. Hij was de afgelopen jaren mijn leidinggevende bij Fluke in Almelo. Ik kan me de drie winkels nog goed herinneren. Ik ben in 1954 in de Neushoornstraat op nummer 54 geboren en via Genderdal en Utrecht in Almelo (1982) terechtgekomen.


Datum: 13-07-2016
Naam: Frans van Zuiden  
img

Ik kwam zowel bij mevrouw Jansen, 1e pand, Torino, als groenteboer Jan Koppelmans (heb ik nog een tijdje op zaterdag geholpen toen zijn vrouw Marietje ziek was). Een zus van Jan Hartogs woont bij ons in het seniorencomplex Tivolihof. Zij heeft vroeger nog meegeholpen in de zaak. Ik heb Annie en Cor Bos-Hartogs in 1984 tijdens een busreis naar Oostenrijk leren kennen. Ze zijn later goede vrienden van mij en mijn moeder geworden.


Datum: 11-07-2017
Naam: Frans van Zuiden  
img

Inderdaad op het Arnaudinaplein was er ook een frietzaak. Ik zal zo'n 16 à 17 geweest zijn. Dit is ruim 50 jaar geleden. Ik woon echter niet meer in Tivoli.


Datum: 22-09-2017
Naam: Rob Groeneveld  
img

Jammer dat dit een recentere foto is. Links was verwarmingsbedrijf Harrie v.d. Ven, rechts Coppelmans, de groentenman en in het midden de legendarische cafetaria Torino. Ik woonde daar zes huizen vandaan, in de Neushoornstraat op 51.


Datum: 01-04-2018
Naam: Willy van Duppen  
img

De zus van Jan Hartogs heette Willie, was blond, en in mijn herinnering niet altijd even enthousiast aan het werk in de fritestent i.t.t. Jan. Voor mij was dit de beste fritestent van Eindhoven. Vers gesneden frites, en als het op was ‘s avonds, pech. Dus je moest op tijd zijn. Eigen saus voor de frikandel of frites speciaal. Wat een heerlijke frites-tijd.