EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

25570

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

August Sniederslaan

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1944 - 19 september

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Na het bombardement (3)

Beschrijving

Het lijkt me ergens in de Schrijversbuurt Gestel na het bombardement van 19 september 1944.


Geplaatst op

29-09-2010

Reacties:

Datum: 29-09-2010
Naam: H de Haan  
img

August Sniederslaan.


Datum: 29-09-2010
Naam: Frank Zuylen  
img

Hoek August Sniederslaan - Rodenbachlaan.


Datum: 29-09-2010
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Dit is de Sniederslaan. Straat naar rechts is Rodenbachlaan.
Alle huizen staan er nog steeds, mooi opgeknapt.


Datum: 30-09-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Particuliere auto's waren tijdens de oorlogsjaren in Duitse handen of ondergedoken. Wat dat betreft is het een vraagstuk. Woont hier in de buurt een vriend van de Gestapo of is de datum niet goed geprikt en is het een foto na een winderige dag? Links van de weg parkeren was ook niet toegestaan.


Datum: 30-09-2010
Naam: Kees van der Hoeven  
img

De witgekalkte bomen laten zien dat het uit de oorlog was. Een winderige dag brengt echt niet schade zoals te zien is bij het hoekhuis.


Datum: 30-09-2010
Naam: Ad Pluijm  
img

Het was 19 september 1944 Wil, toen waren we al bevrijd. Als het de 17e was geweest, was hij zeker meegejat. Maar in die tijd links parkeren? Waren er toen al parkeerborden of regels? Bij alle oude foto's van voor de oorlog zie je de auto's overal staan.


Datum: 30-09-2010
Naam: Wil van Hout  
img

De wind kan ook aardig tekeergaan. Verder zegt het kenteken van de auto 6535 LS 4 mij niets. En tot slot kan de witte band wel iets zeggen over in of na de oorlog. Ook werd een soortgelijke witte band gebruikt tegen insecten.


Datum: 30-09-2010
Naam: Barryman  
img

Het lijkt me niet dat de wind een gat in de muur kan veroorzaken, zoals in het huis links naast het hoekhuis. De banden om de bomen zijn bovendien geen banden maar rondom geschilderde strepen en geven aan dat het in de oorlog of er vlak na moet zijn geweest. Het is dus vrij zeker dat het hier om een foto gaat van na het bombardement zoals de meesten hier aangeven.


Datum: 27-11-2011
Naam: MichaĆ«l Hendriks  
img

Het kenteken 6535 LS 4 is, vermoed ik, een Frans kenteken. Het kan een auto zijn die de vluchtende Duitse militairen achtergelaten hebben (defect, geen benzine meer, gevangen genomen).


Datum: 01-10-2017
Naam: Joost den Haan  
img

De foto is genomen op 20 september 1944 of iets later. De takken op straat zijn vrij snel opgeruimd. Het verhaal dat mij is overgebracht, is dat de auto behoorde tot een Duitse spion van Belgische nationaliteit, die de vijand op de hoogte bracht van de munitiecolonne, die op de August Sniederslaan stond en op tijd naar de "Bakes" is gereden. Als dat niet was gedaan, had er geen huis meer overeind gestaan op de August Sniederslaan.
Het huis op de hoek van de Rodenbachlaan had zware bomschade. Het is later afgebroken en herbouwd voor de fam. Van der Vinne. Het huis links ernaast is ook volledig herbouwd en daarna bewoond door de fam. Nienhuis.
De witte banden om de bomen waren aangebracht om ze 's nachts herkenbaar te maken. Er was 's nachts geen straatverlichting, vanwege de verduisteringsmaatregel van de Duitsers.
Onze familie woonde op nummer 24. Ik was 8 jaar oud.


Datum: 28-05-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

In de oorlog reden er weinig auto's. Er waren voor de oorlog sowieso nog niet zoveel auto's, alleen bepaalde beroepsgroepen en mensen met een wat ruimere beurs beschikten er over. In de oorlog vrijwel uitsluitend mensen die er voor hun werk een nodig hadden. Ik weet het niet, maar ik veronderstel dat de bezetter controle uitoefende en werkte met vergunningen.


Datum: 29-05-2018
Naam: Tini van Rooij  
img

Lijkt me wel Paul, als ze al niet van onze fietsen af konden blijven zal het voor auto's zeker niet minder geweest zijn.


Datum: 30-05-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

Tini en vergeet radio's niet.


Datum: 17-05-2020
Naam: Tom Timmermans  
img

Volgens het boek Operation Market Garden Then & Now, van Karel Margry uit 2002 is dit de auto van de Amerikaanse generaals Ridgway (18th Airborne Corps) en Brereton (1e Geallieerde Airborne Leger) die kort na de luchtlandingen per vliegtuig naar België waren gevlogen en een stafauto te leen hadden gekregen; de auto op de foto met vermoedelijk een Britse kentekenplaat erop. Daarmee kwamen ze op 19 september 1944 in het bombardement terecht.