EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

28541

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

512 Prinsejagt

Straat:

Fruinlaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Woensel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Boerderij fam Kroon (3)

Beschrijving


Geplaatst op

21-06-2011

Reacties:

Datum: 21-06-2011
Naam: Bauke Hüsken  
img

Ik heb in mijn gegevens staan dat in 1959 op Reestraat 2 de gebroeders Kroon woonden. Zou dat deze boerderij kunnen zijn?


Datum: 21-06-2011
Naam: Bauke Hüsken  
img

Kan iemand iets meer over deze boerderij vertellen? Wat was het oude adres bijvoorbeeld?


Datum: 21-06-2011
Naam: Mieke Martens  
img

Op de lagere school ben ik jaren vriendin geweest van Anneke de Kroon. Ik was altijd op de boerderij te vinden als ik vrij was van school en in de vakanties, omdat ik het heerlijk vond om mee te werken op de boerderij. Het was inderdaad de Anna Hoeve. Het adres weet ik niet meer. Via de oude Bossche baan, dan rechtsaf lag de boerderij aan het einde van een zandpad. De Anna Hoeve werd bewoond door Kees en Toke de Kroon met, volgens mij, 3 of 4 kinderen. Achter de hoeve was een houten huis gebouwd waar de broer van Kees woonde, zijn naam ben ik vergeten, maar hij was getrouwd met Anna en hadden 4 kinderen, Anneke, mijn vriendin, Piet, Toos en Herman. Na de lagere school is het contact verwaterd. Onlangs heb ik vernomen dat Anneke de laatste jaren in het Fruinhuis woonde en is overleden. Het was een heerlijke jeugd daar op de boerderij en nu komen er weer herinneringen naar boven. Leuk.


Datum: 21-06-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Bauke,op foto 27441 zie je de boerderij liggen, nl..boven, links van het midden.Of dit nog de Beekstraat is weet ik niet, maar iets naar rechts loopt hij schuin op het verlengde van de Lieven de Keylaan.


Datum: 22-06-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Bauke, dit komt er dichterbij,op foto 23183 heeft Cor Platenburg dit mooi weergegeven.De Reestraat loopt dan door naar de Kroon.


Datum: 22-06-2011
Naam: Bauke Hüsken  
img

Vandaag in het kadaster gevonden dat deze boerderij in 1913/1914 gebouwd is. Nu het oude adres nog.


Datum: 22-06-2011
Naam: Bauke Hüsken  
img

Vandaag in het RHCe het juiste adres gevonden, inderdaad Reestraat 2.


Datum: 23-06-2011
Naam: Mieke Martens  
img

Bij het nader bekijken van de foto's heb ik toch mijn twijfels of dit de Anna Hoeve is van de gebr. de Kroon. In mijn herinnering was de hoeve een statig groot gebouw met een enorm grote kersenboom voor de deur. En dan praat ik over de jaren 1953 tot 1960. Of is dit een hele oude foto?


Datum: 23-06-2011
Naam: Bauke Hüsken  
img

Mieke, De plattegrond van de boerderij in het Kadaster, waarvan de locatie overeenkomt met de benaming "Annahoeve" op topografische kaarten is geljjk aan de vormen van het gebouw op de foto's. Ik twijfel niet.


Datum: 31-08-2011
Naam: Kees Kroon  
img

Ik kan bevestigen dat de boerderij op deze foto de ANNAHOEVE is met adres Reestraat 2. De bij de boerderij behorende grond had een oppervlakte van 40 Ha. Vanaf +/- 1936 is Kornelis Kroon en Anna Juurlink met kinderen hier komen wonen. Na overlijden van Kornelis, eind 1940, hebben de gebroeders Kroon, Bernard en Hendrik, het boerenbedrijf voortgezet totdat de boerderij eind 1962 is afgebroken. De foto hierboven is genomen vanaf de Fruinlaan, kort voordat de boerderij is afgebroken.
Mieke: even wat onduidelijkheden rechtzetten. Bernard Kroon, getrouwd met Anna Kemps en hun kinderen Anneke, Piet, Toos en Herman hebben inderdaad in het houten bijgebouw gewoond waar later nog een stenen aanbouw met keuken en woonkamer is toegevoegd. In het hoofdgebouw hebben Hendrik, echtgenote Toke Kemps en hun 6 kinderen gewoond.


Datum: 01-09-2011
Naam: Bauke Hüsken  
img

Hallo Kees, samen met mijn vader ben ik bezig met het schrijven van een boek over de boerderijen van Woensel. Kun je me vertellen wat voor een gebouw Reestraat 2b was? Hier woonde van 1950 tot 1953 een zekere Cornelis W. Aarts. Heeft dit pand slechts deze vier jaar bestaan? Ik ben benieuwd wat je weet. Alvast bedankt!


Datum: 01-09-2011
Naam: Kees Kroon  
img

Bauke, ik heb nog even navraag gedaan maar Reestraat 2b is bij mij niet bekend. Zover ik weet is de ANNAHOEVE, met adres Reestraat 2 en 2a, het enige gebouw aan de linker zijde van de Reestraat. Zie ook foto 29153. Aan de rechter kant van de weg aan het begin van de Reestraat heeft van de Moosdijk gewoond. Deze woning is te zien op de luchtfoto 27441. In de rechter bovenhoek ten noorden van de boerderij van Fried Keijzers. Zie foto 7080


Datum: 02-09-2011
Naam: Mieke Martens  
img

Hallo Kees, herinner je mij nog, ik jou wel een kereltje met blonde haren. Jullie woonden in het hoofdgebouw en Bernard en Anna in het bijgebouw. De fijne herinneringen komen nu weer naar boven als ik dit alles lees. De hooischuur, de varkenstal waar we niet mochten komen als er biggetjes geboren waren, de stal met de stier, de kippen waarvan de eieren verkocht werden op zaterdag, ieder eitje omwikkeld in een stukje krant, jouw moeder die het wasgoed op de bleek legde om te drogen, die prachtige Belgische knol die al het werk deed met het verweien van de koeien. Die enorme grote kersenboom bij jullie voor het huis. Alles van die tijd komt weer boven. Alleen in mijn gedachten was het hoofdgebouw veel statiger dan wat ik nu zie op de foto's. Is dat korrekt of is dat anders in de ogen van een kind van pakweg 10 jaar toen ik altijd op de boerderij was? Ik zou het leuk vinden om hierop een reaktie te krijgen.


Datum: 06-09-2011
Naam: Kees Kroon  
img

De bijgebouwen die je op deze foto ziet behoorden niet tot de boerderij. Het zijn de schuurtjes van de "burgerwoningen" van Prinsejagt. Om een volledig en beter beeld te krijgen hoe de verhouding van woonhuis en schuur er uit zag heb ik enkele jaren geleden een compositiefoto gemaakt.


Datum: 06-09-2011
Naam: Kees Kroon  
img

Mieke, kinderen hebben natuurlijk een andere kijk op de wereld en herinneringen kunnen in de loop der jaren vervagen. Maar je hebt wel gelijk dat de boerderij hoger was dan de gemiddelde boerderij in deze delen van Brabant. Kijk maar eens naar de compositie foto. Een gebouw in de open vlakte ziet er altijd groter uit dan een gebouw tussen andere gebouwen. Er staan inmiddels meer foto's van de boerderij op de site, zoek maar eens op Boerderij fam Kroon. N.a.v. je berichtjes heb ik afgelopen zondag nog eens de afstand gelopen van de boerderij naar de lagere school in de Alard du Hamelstraat waar ik toen op zat. De afstand is 1.9 km en heb er een klein half uurtje over gedaan. In mijn herinnering was het veel verder. Die Belgische knol waar je het over hebt was het werkpaard voor het ploegen van het veld in het voorjaar, het trekken van de maaimachine om het graan te maaien en het binnen halen daarvan in het najaar. De kunst was om met 3 meter hoge vrachten door de grote schuurdeur naar binnen te rijden. Later is er dan een traktor gekomen die het werk deed. Zo zie je maar ook bij mij komen de herinneringen boven.


Datum: 09-09-2011
Naam: Kees Kroon  
img

Bauke, Na enige discusse met een neef van mij is de naam Aarts gevallen. Deze Aarts heeft begin 1950 een aantal jaren meegewerkt aan het tot stand komen van wat tegenwoordig het Sportcomplex Eindhoven Noord aan de Oude Bosschebaan heet. Deze Aarts heeft een tijdje op de boerderij Reestraat 2 ingewoond. Kennelijk is toen tijdelijk huisnummer 2b toegekend. Wat bij ons wel vraagtekens oproept is waar de Reestraat werkelijk begon. In onze optie was dat op de kruising Beekstraat en Barierweg Zie foto 1079. De Beekstraat liep volgens ons aan de linkerzijde (westelijk) van de Woenselse straat rond. D.w.z. de straat kwam van rechts en stak de woenselse straat over en liep vervolgens in een linkse U-bocht terug naar de Woenselse straat. We hebben daar de volgende overwegingen bij: 1) Zo was dat in onze herinnering. 2) De Reestraat is veel later dan de Beekstraat aangelegd. 3) De huisnummering begon bij 1 waar van de Moosdijk heeft gewoond. Dit is aan de noordelijke zijde van de Reestraat maar links van de Barrierweg. In 1953 ligt er een aanvraag om dit huisnummer met een tweede woning uit te breiden. Reestraat 2 en 2a liggen veel verder in westelijke richting. De Reestraat zoals aangegeven op foto 2696 zou dus volgens mij niet de Reestraat zijn maar een deel van de Beekstraat. Wie weet hoe het werkelijk was?


Datum: 05-03-2012
Naam: Wim Leijssenaar  
img

Dag Kees en Mieke,
Bij mij komen ook al die herinneringen weer boven. Ik heb 4 jaar voor Hendrik en Bernard op de boerderij gewerkt en heb er de mooiste tijd van mijn leven gehad.


Datum: 05-03-2012
Naam: Kees Kroon  
img

Wim weet je nog de jaartallen dat je op de boerderij hebt gewerkt. Was dat het hele jaar door of alleen in de drukke jaargetijden. Weet je nog welke gewassen er verbouwd werden en hoeveel stuks vee?


Datum: 05-03-2012
Naam: Wim Leijssenaar  
img

Dag Cees,
Zeker weet ik dat nog na al die jaren. Ik heb van 1955 tot 1959 op de Annahoeve gewerkt, en ik was er in vaste dienst. Er werden gerst, haver en rogge verbouwd, ook suikerbieten en aardappelen, onder andere "Rode Ster". Ook werden er voederknollen verbouwd die we in de winter aan de twee melkkoeien en aan de ossen (gecastreerde stieren) voerden. Veel heb ik met het paard gewerkt; kunstmest strooien, kantjes ploegen eggen enz. Dat had jou vader mij geleerd. Ik kon het paard met een teugel sturen, hot en har. Het was een mooie tijd, waar ik heel veel kostbare herinneringen aan heb overgehouden.


Datum: 11-05-2012
Naam: Toke de Kroon  
img

Nog een Toke de Kroon was best leuk geweest. Ze heette echter Toke Kemps en is getrouwd met Hendrik, zo te lezen hierboven.