EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4450

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

214 Tuindorp

Straat:

Gasthuisstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Kleuter- / Fröbelscholen

Onderwerp 3.:

Stratum, Ks Gasthuisstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
RK. Kleuterschool aan de Gasthuisstraat. (3)

Beschrijving

Met Zuster Wieberta. Fanny, weet je nog bijzonderheden, zoals het jaartal? Zie ook foto 3038. Foto gemaakt door mevrouw Berger, echtgenote van de huisarts uit Den Elzent.


Geplaatst op

01-06-2006

Reacties:

Datum: 03-06-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Ik heb eens opgesloten gezeten in de klas, en 's avonds om zeven uur ben ik pas bevrijd. We moesten na schooltijd de spulletjes opruimen en ik was in de kast bezig toen de bel ging, iedereen naar buiten en de zuster sloot het klaslokaal af en dacht dat iedereen buiten was. Toen ik niet thuis kwam was er paniek en alles en iedereen was op zoek naar mij. Zelfs de politie werd in geschakeld. Toen de schoonmaakster 's avonds in de klas kwam, werd ik ontdekt. Deze ervaring zal ik nooit meer vergeten.


Datum: 25-07-2006
Naam: Paul Meuwese  
img

Ik heb ook op deze school gezeten. Ik ben geboren in 1954. De school werd toen volgens mij nog de bewaarschool genoemd. Ik kan me nog herinneren dat we wel eens gingen wandelen in de tuin, waar ook een herdershond liep. Dit was een lief beest. Ook was er een tuinman. We wandelden ook wel eens over het kerkhof. Jaren later heb ik nog gewerkt in de Wilgenhof, dat op deze plek is gebouwd. Daar kwam toen o.a. zuster Vincentius wonen. Ik heb in de klas gezeten bij zuster Wieberta. Dat moet dan dus in 1958 geweest zijn. We noemde haar wel eens zuster Wiebertje. De lange gangen kan ik me nog goed herineren en ik krijg op dit moment zelfs een geurervaring.


Datum: 25-07-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Paul, de naam van deze zuster was volgens mij zuster Vincent Ydo (in plaats van Vincentius) en zij woonde inderdaad in de jaren zeventig op de Wilgenhof!


Datum: 30-09-2006
Naam: Jef Marien  
img

Heb ook bij zuster Wiberta in de klas gezeten. Was in het jaar 1937 of 38.


Datum: 22-12-2006
Naam: Sienie v.d. Hurk - v. Dommelen  
img

Jef Marien, ik ook in 1938, dacht samen met nog een meisje Marien (voornaam?), die dacht ik dochter was van de fotograaf Marien van de Leenderweg (jouw vader)? Er werd altijd zuster Vincentius gezegd.


Datum: 25-12-2006
Naam: Jef Marien  
img

Sienie, ik was in 1938 5 jaar en mijn zus (Annie) 7 jaar, dus die zal het wel niet zijn. Wij woonden toen in de St. Rochusstraat. Zuster Vincentius kan ik me niet herinneren, wel nog zuster Atgera of iets dergelijks.


Datum: 26-12-2006
Naam: Sienie v.d. Hurk - v. Dommelen  
img

Inderdaad Jef, zuster Atgera en zuster Wieberta. Ik ben van nov. '33, dus hebben we waarschijnlijk niet bij elkaar in de klas gezeten. Ik meen ook dat we toen maar twee klassen hadden. Heette het toen niet fröbelschool en bewaarschool? Fröbelschool was de deftige school, want er was toen wel verschil. Later werd het Montessorischool. Als aanknopingspunt: bij mij in de klas zat o.a. Paul v.d. Grinten en een zoon van Van Elk (niet Wim, de burgemeester van Helmond).


Datum: 03-01-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Sienie, Paul v.d.Grinten is van mijn leeftijd. Wij hebben altijd in dezelfde klas gezeten op de lagere school (zie foto 5784).


Datum: 03-01-2007
Naam: Fanny Bovers  
img

Sorry Gijs, maar dat jongetje is er een van Dassen. De zuster heette Wieberta en een zuster Huberta was er niet op de Fröbelschool. Misschien op de Montessorieschool, die naast de Fröbelschool was.


Datum: 03-01-2007
Naam: Fanny Bovers  
img

De Mariagrot op foto 5784 is in Woensel. De Mariagrot van de Gasthuisstraat in Stratum was anders. Ik heb hier helaas geen foto van. Deze grot lag achter de groentetuin van de zusters.


Datum: 03-01-2007
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Als je Huberta op z'n Frans zegt, krijg je Wieberta.


Datum: 03-01-2007
Naam: Fanny Bovers  
img

Wij kregen pas in de vijfde klas Frans.
===Dus je besefte niet dat je al eerder Frans sprak. Frans!===


Datum: 07-01-2007
Naam: Floris Berger  
img

Het mooie meisje achter de zuster is mijn zus Julia Berger. Zij is nu 60 jaar, getrouwd, heeft vier kinderen en woont in Zwitserland. Het was het schooljaar dat ik in deze klas zat. Wat ik me kan herinneren is dat het een lieve zuster was. En wij ook lieve kleuters. Daarna ben ik naar de lagere school gegaan in de Tuinstraat. Ik heb hier geen foto's meer van gevonden. Erg leuk die oude plaatjes van die goeie ouwe tijd!


Datum: 31-08-2007
Naam: Corrie Wigleven Kruip  
img

In 1928 bezocht ik de bewaarschool. De non heette Zr. Norbertine (of zoiets). We moesten met de handen over elkaar zitten als er niet gefröbeld werd. Als je braaf was, kreeg je aan het eind van de week een kaartje van goed gedrag. Wat de bedoeling daarvan was weet ik niet meer. Wel weet ik nog heel goed dat ik o zo blij was als dat stilzitten en braaf zijn voorbij was als de school om 4 uur uit ging! Als ik eraan terugdenk, vond ik toen de lagere school veel leuker, eveneens in de Gasthuisstraat. In de eerste klas Zuster Woutera, een echt lieve non.


Datum: 26-09-2007
Naam: Truus Overes Retera  
img

Ik kan me zuster Wieberta nog goed herinneren. Mijn vriendin (Annie Vissers) en ik mochten na schooltijd altijd gaan helpen. Als de zuster even weg was, gingen wij de H. Mis opdragen. De zuster had een klein altaartje in de klas staan, erg leuk. Zelf heb ik ook nog op de kleuterschool gezeten, in de hoogste klas. Ik weet niet meer wat de naam was van deze zuster. Mijn broer Huub Retera zat bij zuster Weberta. Het was een leuke tijd.


Datum: 01-01-2008
Naam: Liesbeth Verbeek-kersten.  
img

Helaas moet ik jullie allemaal teleurstellen, want de naam van deze zuster is zuster Carla. Ook ik heb op deze kleuterschool gezeten en later als stagiaire bij zuster Basil in de klas gestaan, ook de lagere school heb ik hier doorlopen.


Datum: 03-04-2008
Naam: Ruud Lensen  
img

Liesbeth, was dat in de jaren 64-67? Ik zat toen bij zuster Basil in de klas (ik ben geboren in 1961) en ik heb nog een klassenfoto waar jij als stagiaire op staat. Ik ben ook een keer bij je thuis geweest: toen liet je een poes over de piano lopen (of bij iemand anders thuis waar jij bij was, zijstraat van de Elzentlaan, ik woonde in de Elzentlaan). Wisten jullie ook dat als je op dat platform bij de Joriskerk ging staan, je naar de hel ging? Had de school nog een andere naam? Zijn er nog meer foto's uit die tijd beschikbaar?


Datum: 11-04-2009
Naam: Peter Harbers  
img

Ook ik heb mijn kleuterjaren doorgebracht bij en met zuster Wieberta, ik kan me nog vage dingen herinneren, zoals de autobandenschommel en dat we overtreksloffen moesten aantrekken in de kleuterschool. De sloffen werden in die tijd nog ouderwets gemaakt, door de moeders.Ik zat op die kleuterschool van 1966 tot 1968. In augustus 1968 ging ik naar de lagere school in de Tuinstraat.


Datum: 17-06-2010
Naam: Jaap van Veldhoven  
img

In het begin van de oorlog heb ik op de bewaarschool gezeten. De zusters waren Wieberta, Vincentius en Otgera. De laatste was behoorlijk streng.


Datum: 01-02-2011
Naam: Tettie Lindner  
img

In 1947 zat ik op de Montessorischool bij zuster Martin, samen met o.a. Louisje Berger, jarenlang een dikke vriendin. Op die "bewaarschool" kregen we vaak "stilteles". Met je hoofd op je armen op je tafeltje zitten en wie het stilst lag mocht naast de zuster gaan staan. Ik heb uren doodstil gelegen en mocht nooit naast de zuster staan.


Datum: 24-05-2011
Naam: Petra Hansum-van Dommelen  
img

Ik ben in 1961 naar deze school gegaan en heb bij zuster Wieberta in de klas gezeten. Ik kan me nog goed herinneren het liedje "Te Lourdes op de bergen...". Ik ben Petra van Dommelen en woonde in de Versantvoortstraat.


Datum: 28-08-2012
Naam: Jenny Markgraaff  
img

Ik bezocht deze school van 1948 tot december 1950. Ik zou het fijn vinden om wat foto's te zien van deze periode. Veel dank voor uw hulp.


Datum: 24-03-2014
Naam: Els van Beek  
img

Ik heb van september 1948 t/m juli 1950 bij zr. Wieberta en zr. Vincent in de kleuterklas gezeten. Ik herinner me alleen de namen van Elsje Martens en Jurriaantje Zoetmulder.
Jenny Markgraaff herinner ik me niet. Er waren volgens mij twee kleuterklassen toen. Ik hoop dat iemand foto's van die tijd heeft en me meer namen kan melden.


Datum: 01-03-2016
Naam: Ruud Lensen  
img

Hoe heette de kleuterschool officieel, dus aan de Gasthuisstraat, naast de Mariaschool? Onder welke naam is deze school te vinden bij schoolbank.nl?