EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4973

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Woenselse Markt

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

IJssalons

Onderwerp 3.:

De IJsbeer, Woensel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
IJsberen bij de Scheper.

Beschrijving

De IJsbeer deed elke zondag zijn ronde door Woensel, ijsjes vanaf een dubbeltje. Volgens mij was dat overigens geen familie van de Gestelse IJsbeer (foto 4935) op de Hoogstraat. De Woenselse IJsbeer heette Gradje van den Boomen en woonde naar mijn mening op de Woenselsestraat. Hier zijn ijscokar tijdens Woensel Kermis voor de deur van Den Scheper (foto 4759). En die heeft zowel apen als tijgers op zijn dakkapel gehad, maar ijsberen ... die bleven op de grond.


Geplaatst op

07-07-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 07-07-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Waar heb je die foto gevonden?


Datum: 08-07-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Het ijs van deze IJSBEER werd gemaakt in het cafetaria van de Boomen op de Marconilaan. Op de zaterdagse Woenselsemarkt werd ook een specialiteit verkocht door de IJSBEER n.l. - banaan met slagroom-. Ook een vaste standplaats van deze IJSBEER was op de kruising Demer-Rechtestraat-Vrijstraat.


Datum: 08-07-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Gradje van den Boomen woonde op de Marconilaan, maar had zijn ijsfabriek op de Woenselsestraat.
Grad van Lier was ook een ijsventer van de IJSBEER. Stond op vaste plaatsen Philips de Jongh wandelpark, kruising Demer en Vrijstraat en zaterdags op de Woenselse markt.


Datum: 02-08-2006
Naam: Henk Klerkx  
img

IJscoman van Lier leeft nog steeds en woont in den Eerdbrand.


Datum: 14-11-2006
Naam: Peter Guns  
img

Wie heeft er nog meer foto's van de ijsbeer van vroeger?


Datum: 15-11-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Volgens mij gingen ook in die dagen vader en zoon de Beer rond met de ijscokar van de ijsbeer.
Zij woonden vroeger in de Galvanistraat


Datum: 25-11-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Als 60er weet ik niet wat er het meeste indruk maakte maar ik herinner mij nog de grote ronde ton, voor de oorlog, waar een motorrijder zijn rondjes reed. En dan hoorde je de speeker luid verkondigen dat het een uniek gebeuren was. Hier ziet U Mister Tomson op zijn zware Indian machine! Hij klimt en kloutert tegen deze loodrechte steilwand, een afwijking kan de dood ten gevolge hebben. Op een dag vroeg Cees de Turck of hij het ook een keer mocht proberen en waarachtig het lukte hem gewoon de rondjes te rijden. Achteraf vertelde hij dat het heel gemakelijk was en dat je niet te hard mocht rijden.


Datum: 29-12-2006
Naam: Peter Guns  
img

In de jaren 60, 70 heeft Gradje Lier ook nog enige tijd zijn ijs betrokken van Mark Coenraad van Cafetaria Coenraad aan de Hastelweg. Later draaide hij zelf zijn ijs aan de Daniel Stalpaertstraat in Eindhoven. Tegenwoordig verkopen ze softijs.


Datum: 26-03-2007
Naam: A.C. Scheper  
img

De naam van deze zaak (verf en behang) is niet Scheper maar Scheepers of wel de Burgemeester van Woensel.


Datum: 26-03-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

De Scheeper was, net als de Burgemeester van Woensel, zijn bijnaam, net zoals ik door menig Woenselnaar d'n Brekel wordt genoemd.


Datum: 26-03-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De bijnamen waren niet van de lucht en in de dorpen nog steeds de gewoonte. In Woensel was het vroeger de gewoonte, als je niet op zijn naam kon komen, te zeggen Je wet wel wie ik bedoel, van Gimmiegalgen. Galgen, voor degene die het woord niet kennen zijn Bretels. En ze waren altijd van elastisch materiaal. Gummie, Rubber.


Datum: 28-08-2007
Naam: H.Harks  
img

Een reactie op Hennie de Groot: klopt, ik was één van die jongens, maar het was niet alleen daar, ook bij pliesie-agenten (o.a den dikke bloedworst- k.klerks) uit onze jeugd kennen wij hem maar al te goed.


Datum: 29-08-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Uit mijn kinderjaren ken ik maar inne Harks en dat was de schoenmaker uit de v.Kinsbergenstraat. Gezien de nabijheid van de Woenselse Markt zou je er een zoon van kunnen zijn H. Daar kon je nog binnenlopen zonder geld voor iets te laten stikken.