EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

50772

Bijdrager:

Jaar:

2015

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stationsplein

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Fietsenchaos

Beschrijving

Al jaren staan er rond het station dagelijks duizenden fietsen waar geen goede stallingsplaatsen voor zijn, zoals mooi te zien is op deze foto uit februari 2015. Intussen zijn er wat voorzieningen gemaakt, zoals fietsenrekken in de directe omgeving, om de chaos een beetje tegen te gaan. En er zijn plannen voor een grote fietsenstalling  (red.).


Geplaatst op

20-09-2019

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-09-2019
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dat was ooit, Bert. Om het plein nu zo veel mogelijk vrij te houden van her en der gestalde fietsen is onder het enkele jaren geleden vernieuwde 18 Septemberplein een fietsenstalling gemaakt. Kenmerkend zijn de bijzondere ingangen, die als buizen uit de grond lijken te komen. In de volksmond zijn dat "frietzakken". De bewaakte stalling onder het 18 Septemberplein is gratis en via rolbanen toegankelijk. Ze biedt plaats aan ongeveer 1.400 fietsen en is circa honderd meter lang en ruim twintig meter breed. In het plafond van de stalling zijn glazen tegels en lampen geplaatst die ’s nachts voor een lichtpatroon op het plein zorgen. De stalling en het plein – dat een verbinding vormt tussen het NS-station en het winkelgebied – zijn ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas. De buisvormige toegangen van de fietsenstallingen zijn gemaakt met spuitbeton en deels uitgevoerd met glas. Eerst is een houten bekisting gemaakt met daarop een wapeningslaag. Vervolgens is de eerste laag spuitbeton aangebracht. Hiervoor is gebruikgemaakt van een speciale spuitrobot. Op de eerste laag spuitbeton is weer een wapeningslaag aangebracht met een kunststof afwerklaag. Deze laag zorgt ervoor dat de tweede laag spuitbeton strak kon worden afgewerkt. Drie weken na het aanbrengen van deze laag was de constructieve sterkte voldoende en kon de bekisting worden verwijderd. Totaal is bijna 600 vierkante meter spuitbeton aangebracht met een dikte van circa 15 centimeter. Op de plaats van deze fietsenstalling lagen ooit een stadsgracht en een van de drie oude toegangspoorten: de Woenselse Stadspoort. Tijdens de graafwerkzaamheden voor de stalling zijn delen van deze circa 700 jaar oude poort teruggevonden, naast andere archeologische vondsten. Delen van de fundatie van de stadspoort zijn opgebouwd in de kelder. Zo zijn op de plaats waar de stadspoort gevonden is, natuurstenen tegels verdiept in de vloer aangebracht om de poort te symboliseren. Verder zijn informatiepanelen geplaatst om de lokale geschiedenis toe te lichten.


Datum: 20-09-2019
Naam: Ben Brekelmans  
img

Zie ook Frans van Beers' mooie foto 23713 en foto 24009.


Datum: 20-09-2019
Naam: nol verdonck  
img

Haha, daar heb ik ooit een uur lang m'n fiets gezocht. Tot het me te binnen schoot dat ik hem achter de Hema gezet had ...


Datum: 20-09-2019
Naam: bert van herk  
img

Lang zullen ze er niet meer staan, want op deze plaats komen drie hoge woontorens te staan. Het honingraatwinkeltje van het reisbureau heeft al plaats moeten maken.


Datum: 24-09-2019
Naam: bert van herk  
img

Van mij mogen deze fietsen in een heel rap tempo worden verwijderd, want het is echt geen gezicht. Het staat zo verschrikkelijk slordig, het lijkt wel een sloperij. Je komt uit een mooi station want het ziet er na de verbouwing uit om door een ringetje te halen en krijgt een 10 van mij, en binnenkort komt er ook nog "Centraal" op het dak te staan. En we hebben een mooie witte piano gekregen, prachtig om naar te luisteren. Ga niet aan de zijkant naar buiten, want dan ga je van een 10 naar een 2. Het is echt geen reclame voor "Eindhoven CS", omdat je eerst langs deze schroothoop aan fietsen moet, met gesloopte fietsen en met lekke banden enz. ertussen, plus de fietsen die op de grond liggen. Leuk voor de buitenlandse toeristen. Daar zal al menig fotootje van geknipt zijn. Al jaren zeggen de schout en schepenen dat er iets aan gedaan wordt, maar volgens mij zijn die hier al zo aan gewend dat ze het niet eens meer zien. Misschien dat ze er nog lang zullen staan en liggen nu er een tijdelijke bouwstop is vanwege de CO2-uitstoot. Verplicht die fietsen naar de stalling onder het station en de stalling onder het 18 Septemberplein of ergens anders. B.v. plaats fietsenrekken (tijdelijk tot er gebouwd mag en kan worden) op het braakliggend terrein naast het Student Hotel. Maar hoe dan ook, haal die fietsen hier weg en plaats er mooie bloembakken of zo. Misschien dat onze eerste burger daar eens akte van neemt. Eindhoven is toch zijn stad, zegt hij!