EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

62

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumsedijk

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumsedijk - hoek Geldropseweg

Beschrijving

In dit deel van de stad zijn nog een aantal historische gebouwen te vinden, bijvoorbeeld dit pand met een groot glas-in-lood raam in het trappenhuis. Het is al vele jaren een kantoorpand en naar de historie en oorspronkelijke bewoners zijn we nog op zoek. Foto vervangen op 15 mei 2009.


Geplaatst op

13-04-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-10-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Woonde in deze rij huizen richting Hertog van Brabantplein, ik meen schuin tegenover het zwembad, niet een notaris wiens zoon met (toen prinses) Beatrix kennis had?


Datum: 03-07-2007
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

Aan de overkant op de Stratumsedijk zat tandarts Peeters, naast de bonthandel van Voss en aan dezelfde kant als de tandarts zat op de hoek richting Stratum de bloemenzaak van Floris de Moel.


Datum: 04-07-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Vanaf zéker 1920 zat op nr. 17 dokter J. Sala, daarna vanaf 1929 komt dokter J. v. Gils met zijn vrouw (ook arts, volgens de kaarten). Dokter Van Gils was ook schoolarts. Zij zijn in 1961 naar 17a (woonhuis, gedeelte van nummer 17) verhuisd, waar dhr. Van Gils gestorven is in 1970. Zijn vrouw is daar gebleven tot 1972 en daarna verhuisd. Op nummer 19 zat dokter G. Jordans, van 1938-1975. Verhuisd naar België. Op 27 zat dokter Fetter en later ook dokter Wertz (tot 1985) en op 29 dokter Pannekoek van 1939 tot 1958, komende vanaf Stratumsedijk nummer 18.


Datum: 27-05-2008
Naam: Hans van Melis  
img

De huizen zijn te zien op foto 8587 en foto 3533.


Datum: 17-03-2011
Naam: Emile van Heumen  
img

Volgens mij, als je tenminste naar rechts het Sportfondsenbad had, zat er op de hoek achter de witte auto een café waar ik begin zeventiger jaren veel geweest ben. Met Adje achter de bar. Was dat ook de eigenaar? Wie weet meer?


Datum: 17-03-2011
Naam: Hans van Rooij.  
img

Het café heette 't Pumpke en de uitbater was Adje Jansen.


Datum: 22-07-2018
Naam: Jef Marien  
img

In dat huis heeft in ieder geval in de oorlogsjaren, maar ook nog daarna, dokter Van Gils gewoond. Ik dacht dat dat een huisarts was. Kees van Gils, een van zijn zonen zat, bij mij in de klas. Zal nu 73 jaar zijn. Ik weet niet of de familie Van Gils de eerste bewoners waren. +++zie foto 4944+++


Datum: 22-07-2018
Naam: Vic van Lijf  
img

Volgens mijn vrouw woonde hier, in de begin jaren 60, dokter Damen, kinderarts in het St. Jozefziekenhuis. Hij is, omstreeks 1965, opgevolgd door dokter De Jong, die naderhand professor werd in Nijmegen.


Datum: 22-07-2018
Naam: Sienie van den Hurk-Van Dommelen  
img

Jef, ook bij mij zat een van de kinderen van de huisarts Van Gils in de oorlogsjaren in de Gasthuisstraat in de klas en woonde in dit huis. Meen dat daarnaast een chirurg van het St. Joseph-ziekenhuis woonde.
Fanny, een klein stukje verder woonde notaris Steensma. Zoon Bob was inderdaad bevriend met prinses Beatrix.
Kan me ook nog herinneren dat tegenover het Sportfondsenbad (waar nu de GGzE gevestigd is) dokter Pannekoek woonde, KNO-arts in het St. Josephziekenhuis.
In het pand voor Leo Koek was vroeger herenkapper De Rooij met inderdaad ook een dochter Nelleke. Ik weet alleen niet of die vroeger op de korte Geldropseweg woonde t.o. hotel Royal.


Datum: 22-07-2018
Naam: Jef Marien  
img

Sienie, in het huis naast dat van dokter Van Gils woonde inderdaad niet een chirurg, maar een internist van het St Joseph-ziekenhuis, dokter Jordans, een broer van de eerste dirigent van het Brabants Orkest.


Datum: 22-07-2018
Naam: Peter Pilgram  
img

Is dit dezelfde dokter Van Gils die in de vijftiger jaren verbonden was aan GGD aan de Parklaan?


Datum: 22-07-2018
Naam: Hans Gommers  
img

Links van dit pand zat vroeger een winkel met carnavalskleding van Valkenburg. Een groot gezin in een klein huis. Links naast dokter Pannenkoek woonde dokter Werts, huidspecialist.


Datum: 22-07-2018
Naam: Sienie van den Hurk- Van Dommelen  
img

Peter, ik dacht dat Van Gils alleen huisarts was, ik ben nl. in 1953 gekeurd bij de GGD voor een baan bij de gemeente Eindhoven en die keuring deed de bekende dokter Franssen (groot gezin en woonde later dacht ik in de Paradijslaan naast de melkfabriek St. Joseph) en als schoolarts had je toen dokter Van Vlijmen, een statige dame, die met haar moeder in het Tuindorp woonde.
Hans, dokters Pannekoek en Werts woonden toch in die grote huizen tegenover het Sportfondsenbad? Ben vaak in de oorlog met oorpijn bij Pannekoek geweest.


Datum: 22-07-2018
Naam: Sienie van den Hurk-Van Dommelen  
img

Hallo Fanny, Floris de Moel zat daarvoor in het kleine pandje voor tandarts Peeters. Vraag me nog steeds af waar al die kinderen konden slapen. Verder kan ik je vertellen dat mijn moeder vreselijk kwaad op tandarts Peeters is geweest, want in de oorlog had ik een ontstoken kies en die werd door hem zonder verdoving getrokken. Peeters had in ieder geval twee dochters, eentje heette Tanneke. Zij zaten in de Gasthuisstraat op de lagere school.


Datum: 22-07-2018
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik herinner mij dokter Van Gils als een man in een witte jas met héél donkere kringen onder zijn ogen.


Datum: 22-07-2018
Naam: Jan van der Meulen  

Links naast Van Gils stonden nog ongeveer vijf huizen voor de hoek met de Geldropseweg o.a. van een slager en van de feest- en carnavalbenodighedenzaak van familie Valkenburg naar ik me herinner. Deze ging later op op diverse andere locaties verder toen deze huizen moesten ruimen voor de aansluiting van Geldropseweg op de Bilderdijklaan.


Datum: 22-07-2018
Naam: Paul Schalkwijk  
img

Vele hebben het goed. Mijn opa en oma Van Gils hebben hier gewoond. Zeker vanaf 1930 (waarschijnlijk eerder), toen is mijn moeder geboren. Zowel mijn opa als oma waren arts.


Datum: 22-07-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Fanny Bovers, een beetje laat, maar ik kan je de naam geven van de notaris. Zijn naam was Steensma en hij had een zoon die Hugo heette. Qua leeftijd zou die iets met Beatirx gehad kunnen hebben. Hij is geboren op 23 februari 1940. Dat weet ik omdat hij twee dagen na mij jarig was en wij een paar jaar op dezelfde school (Akkerstraat) gezeten hebben.