EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7577

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Seringenstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, De Talisman

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Basisschool De Talisman, Seringenstraat.

Beschrijving

Voorheen de kleuterschool van de Gerardus Majella-parochie. Eind jaren veertig begin vijftiger jaren konden ouders hier een keuze maken voor gewone bewaarschool of Montessorischool. In de zestiger jaren kwam, op onder meer een initiatief van Kapelaan Maus en kapelaan Van den Hurk, op de bovenste verdieping "Het Zoldertje". Tegenover de school bakkerij Brabants Roem (Van Hoof), zie het uithangbord met het bakkertje.


Geplaatst op

27-11-2006

Reacties:

Datum: 30-11-2006
Naam: Margareth Van Alberda  
img

Ja maar hoe heette die kleuterschool in de jaren 60 eigenlijk?


Datum: 17-12-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Joep en Thérèse leverden vandaag een verbeterde foto in, die heb ik dan inmiddels over de slechte foto heen geschreven. Bovendien zie je hier ook goed de bovenste verdieping, waar destijds ‘t Zoldertje was gevestigd.


Datum: 17-12-2006
Naam: Cees van de Goor  
img

In september 1941 ben ik naar de Gerardus Majella Kleuterschool gegaan. De school stond onder leiding van de nonnen, die in het rechtergedeelte van het gebouw hun klooster hadden. Op de zolder was hun kapel waar ik als misdienaar nog gediend heb. In de loop van de veertiger jaren werd het gehele schoolcomplex inclusief het parochiehuis in gebruik genomen als Ziekenhuis (st Joseph) Het st Josephziekenhuis aan de Aalsterweg was door de Duitsers gevorderd voor hun militairen.


Datum: 17-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

De Duitsers zijn op 15 maart 1944 in het ziekenhuis gekomen en zijn op 12 september weer weggegaan. Op 18 september 1944 zijn de Engelsen in het ziekenhuis gekomen en die hebben tot 15 mei daar gezeten. Al die tijd heeft het ziekenhuis de beschikking gehad over 3 scholen en een parochiehuis in de Gerardusparochie.


Datum: 18-12-2006
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Bakkerij Brabants Roem, tegenwoordig v. Weert (zie uithangbord). Was destijds v. Hoof, maar nog steeds Brabants Roem. Op deze lokatie zit de bakker al meer dan 50 jaar.


Datum: 31-03-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Eind jaren 40 heb ik op deze Montessorischool gezeten, kan iemand zich nog herinneren, dat er van deze school een non overleden is? Dat heeft toen veel indruk gemaakt, het was de eerste overledene die ik in mijn leven zag. Ons klasje mocht haar opgebaard zien, volgens mij erg vooruitstrevend in die tijd!


Datum: 31-03-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Marie-Thérèse, die non was zuster Juanina en dit was begin jaren vijftig. Ze was het hoofd van de Mariaschool. We waren zelfs verplicht om te gaan kijken toen ze opgebaard lag en wel met de hele school, klas voor klas. Naar mijn mening helemaal niet vooruitstrevend. Voor veel kinderen was dit een traumatische ervaring en daar hoorde ik zelf ook bij. Zie ook commentaar bij foto 8420.


Datum: 31-03-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Thérèse, dan moet ik in die tijd al op de St.Josefschool gezeten hebben en daar waren geen nonnen, maar mischien moest de hele bubs van scholen er wel langs. Ik heb het niet als traumatisch ervaren, eerder spannend.


Datum: 26-05-2007
Naam: Lia Heerings-vd Heijden  
img

Het zoldertje eind jaren 60, elk weekend vanuit Tongelre samen met mijn vriendin naar het zoldertje (eerst met de fiets daarna met de brommer) hele leuke herinneringen heb ik er aan over gehouden.
Heb daar ook mijn man leren kennen, hij heeft destijds nog achter de draaitafel gezeten bij het zoldertje.


Datum: 04-11-2007
Naam: Nolly Van Der Pas  
img

Eind jaren '60 begin '70 ik was toen 13 jaar. Het Zoldertje kan ik me ook nog goed herinneren, je moest toen een pasje hebben om binnen te komen. Ik ging altijd samen met mijn zus op zaterdagavond en dan moesten we om half 11 thuis zijn. Achterin was ook nog een biljarttafel waar de jongens gingen biljarten en in die tijd veel soulmuziek, en dan al die trappen op om op de zolder te komen ? hahahahaha dat deden we maar wat graag!


Datum: 06-01-2008
Naam: Jeanne van Turnhout-Kollenburg  
img

Inderdaad was de kleuterschool bezet in de 40er jaren. Ik herinner me nog dat we ondergebracht waren in een groentewinkel en in een kapperszaak dacht ik. Het was geloof ik in de Hortensiastraat. Het blijft een rare ervaring.


Datum: 04-09-2008
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Dat ik dat nu pas lees Nolly, dat jij op het zoldertje kwam. Moet je toch echt eens kijken op de website en dan in het menu ZAALTJES aanklikken. HIer staan nog verschillende foto's van Het Zoldertje op en misschien herken je er nog iemand. Mocht jij nog materiaal hebben dan zouden wij het leuk vinden als je dat op de website zou zetten van www.eindhoveninbeeld.com of/en van