EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7866

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Elzentlaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen

Onderwerp 3.:

St Joriscollege / Pleincollege Sint Joris

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St Joriscollege, B5a, schooljaar 1961/62

Beschrijving

Op de foto staan de volgende personen: Bovenste rij v.l.n.r.: Remco Scha, Hans van Kol, Francine van Elderen, Marijke Dusseljé, Ine van Berlo, Jos de Groot, Ben Hallmann, Pieter Thomassen en Berri van Bree. Tweede rij v.l.n.r.: Bert van de Braak, Jean-louis Jonkers, Noud van Baalen, Wieke de Bruyn, Rik van Eyk, wiskundeleraar J. Van Uden, Ada Belt, Clara Curvers, Peter van den Tillaert, Thieu van Kessel en Loek van der Weijst. Voorste rij v.l.n.r.: Kebeth van Dorst, Gertuud Boon, Berry van Gelder, Bernard van Eyk, Marij van der Weijst, Govy Janssen, Pit van Tuyl en Jos den Hartog. Ikzelf sta niet op de foto. Ik lag op die dag dat de foto gemaakt is, met griep in bed


Geplaatst op

11-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 11-12-2006
Naam: Maria Willems  
img

Was het St.Joriscollege toen al gemengd? Ik heb in 1963 eindexamen gedaan op het St. Catharinalyceum. Gek genoeg kan ik me niet herinneren dat er toen al meisjes op 'het Joris' waren.


Datum: 11-12-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Omdat het aantal leerlingen van de HBS-afdeling op het Sint-Catharinalyceum flink afnam, werd besloten om per 1 september 1959 de meisjes-HBS van het Cathrien te fuseren met de jongens-HBS van het Joris. Mgr. Mutsaers, bisschop van Den Bosch, gaf daarvoor toestemming onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat jongens en meisjes niet naast elkaar mochten zitten.


Datum: 11-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ja zeker maar er waren wel wat voorzieningen nodig zoals een lokaal wat ingericht was voor de meisjes, hier konden zij zich omkleden. Ze mochten namelijk niet met lange broek in de klassen. Verder als er een tussenuur was dan mochten ze in dat lokaal zich terugtrekken om huiswerk te maken.


Datum: 16-12-2006
Naam: Henk Mariën  
img

In antwoord op de vraag van Maria Willems (zus van Monique?): Ja en dat was even wennen na 4 jaar met alleen jongens in de klas. De meisjes werden allemaal in de rij naast het raam gezet, waarschijnlijk omdat daar de verwarming zat.
Ook sommige leraren hadden wel wat gewenningsproblemen. Een van de leraren, zijn naam zal ik niet noemen, werd smoorverliefd op een van de meisjes. Dat ging zelfs gepaard met het stiekum doorgeven van briefjes met liefkozende woordjes erop. Was wel spannend in de (eindexamen-)klas...
maar de eindexamenfuiven waren onvergetelijk met dit stel!


Datum: 16-12-2006
Naam: Maria Willems  
img

Ja Henk..zus van Monique, Lonneke and Angela ! WIJ zaten allemaal op het Cathrien. Ik kwam wel eens op het Joris omdat ik viool speelde in het schoolorkest dat geleid werd door meneer Michels. Was die destijds geen conrector of zo? Van het schoolorkest herinner ik me vooral Max Koot . Hij was een fantastische violist. Het verhaal gaat dat hij na zijn eindexamen naar Nieuw Guinea is gegaan. Er was ook ene Erwin, een zwarte jongen (heel uitzonderlijk voor die tijd) die trombone speelde en pal achter mij zat. We hebben samen nog iets moois gehad ..:-).Ach, waar blijft de tijd..
Trouwens, hoe en waar moet ik jou plaatsen?


Datum: 09-02-2007
Naam: Harry Haerkens  
img

Ik deed in 1958 eindexamen Handelsschool op het St.Joriscollege en toen was er nog een strenge scheiding tussen de jongens en meisjes. Herinner me nog zeer goed dat wij met een groepje jongens kort voor schooltijd geregeld even een rondje aan de achterkant van St.Joriscollege maakten, dan langs de meisjesafdeling liepen om een glimp van ze op te vangen waar zij dan naar ons zwaaiden van achter de ramen. Geheid liepen we dan ook de dir. Van Zuylen of onderdir. Claes tegen het lijf die ons met opgeheven vinger onmiddellijk weer wegstuurden omdat zulks ten strengste verboden was (ja, ja, dat gebeurde n.b. op de openbare weg), moet je nou eens om komen. Wie kent de leraren Van Rooy, De Win, Groenen, Meier, v.d. Boomen (boekhouden)en Kareltje Vermeer (met zijn losse handjes, die als je het te bont in de klas maakte een flinke draai om je oren gaf.


Datum: 14-05-2007
Naam: Ben Dankers  

Het was voor ons als mannen wel even schrikken, plotseling meisjes in de klas, ik geloof dat ik in de derde zat dus dat moet in 1959 geweest zijn.
Ik kan me nog een paar namen herinneren: Irene van der Sommen, helaas te jong overleden, Irene de Jong, van de boekhandel in de Kleine Berg, een meisje Biemans uit Waalre, ene Wilma uit de Cyclamenstraat en haar vriendin ook uit Statum, haar naam ben ik kwijt maar ze had rossig haar. De dames kregen apart gymles van de heer Michels en dat vonden wij weer waardeloos, wij hadden Sigmans en die had het volgens mij niet zo op de dames begrepen.


Datum: 14-05-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ben, dat meisje uit de Cyclamenstraat heette Wilma van Gestel.


Datum: 14-05-2007
Naam: Ben Dankers  

Inderdaad, overigens noemde ik Irene de Jong, dat moet zijn Irene Jonkers.


Datum: 14-05-2007
Naam: Harry Haerkens  
img

Ben, dat van Irene Jonkers i.p.v. Irene de Jong klopt. Ik heb haar als klein meisje nog gekend samen met haar broertje Hugo, omdat ik tot 1954 bij hun ouders in de boekhandel meehielp.


Datum: 15-05-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Irene Jonkers is biologie gaan studeren en heeft jaren op het GLE/GSG lesgegeven.


Datum: 15-05-2007
Naam: Ben Dankers  

Overigens zat in diezelfde klas ook Louis (Wieke) Rademakers, later zanger/gitarist bij de Counsellors. Ik ben altijd weer benieuwd wat er van deze mensen terecht is gekomen. Zelf ben ik na een boekhoudopleiding in de avonduren bij Philips terechtgekomen en daar in de automatisering verzeild geraakt.
Via de ETOS interne accountantsdienst naar IBM overgestapt en daar dertig jaar binnen de interne administratie en middle-management rondgezworven. Nu al weer 5 jaar in de VUT en kom tijd tekort.


Datum: 08-04-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Remko Scha (linksboven) woonde vroeger in de Cyclamenstraat en was destijds al een zeer kunstzinnige jongen. Later werd hij professor computerlinguïstiek en is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ook schreef hij vele wetenschappelijke artikelen.


Datum: 01-08-2011
Naam: Henk Mariën  
img

Dag Ben, Er zat geen Wieke Rademakers in onze klas. Ik denk dat je je vergist. Maar ik ken hem wel. Woonde hij niet in de Tuinstraat in Stratum?


Datum: 01-08-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Op foto 19328 kom je Louis Rademakers tegen. Inderdaad Henk, van de Tuinstraat.


Datum: 11-04-2012
Naam: Henk Mariën  
img

Voor de klas van de foto, waar ik wel in zat, maar helaas een dag ziek was toen de foto gemaakt werd, is het dit jaar dus 50 jaar geleden dat het diploma HBS-B uitgereikt werd. Dit gaan we vieren. We zijn al met z'n tienen uit deze klas. Als er nog meer klasgenoten zijn uit die klas, die dit gedenkwaardige feit mee willen vieren, kunnen zij zich melden bij ondergetekende.


Datum: 11-08-2013
Naam: Henk Mariën  
img

Opnieuw hebben wij, nu na 51 jaar, een bijeenkomst gehad met een deel van de oud-leerlingen op de foto. Weer hebben zich twee personen bij ons gezelschap gevoegd, zodat we nu al 12 ex-klasgenoten bij elkaar hebben. Helaas weten we dat er drie van onze klas overleden zijn: Loek van der Weijst, Ine van Berlo en Clara Curvers.
Mochten er nog meer ex-klasgenoten geinteresseerd zijn in een ontmoeting, laat ze het mij dan weten.


Datum: 11-08-2015
Naam: Jeanne van Hoof  
img

Op foto 7866 staat Francien van Elderen. Wij, meisjes van de 5e klas van de Koenraadschool aan de Zevenaarlaan in Strijp, zijn op zoek naar klasgenoot Francien van Elderen. Zij woonde in de Ruurlostraat. Tips zijn van harte welkom op beaumax@chello.nl
Vriendelijke groeten,
Jeanne van Hoof


Datum: 15-11-2015
Naam: Henk Mariën  
img

Een groot gedeelte van deze klas (2015: 12 personen) komt elk jaar één keer bij elkaar voor een gezellige borrel en een dinertje om oude herinneringen op te halen. Mensen uit deze klas, die hieraan nog niet deelnemen, kunnen e-mailen naar ondergetekende. Het is elke keer super gezellig!


Datum: 15-11-2015
Naam: Henk Mariën  
img

We lazen in de krant dat professor Remko Scha op 9 november 2015 na een langdurige ziekte is overleden in Amsterdam. Remko was in de klas een genie. Hij haalde alleen maar negens en tienen en studeerde, naar zijn zeggen, heel weinig of niet. Wat hij in de klas meekreeg, was voldoende. Hij studeerde later aan de Technische Hogeschool in Eindhoven (Natuurkunde) en werd decennia later professor van de nieuwe studierichting aan de Universiteit van Amsterdam: Alfa-informatica. Hij bracht een artistiek element in zijn wetenschappelijk werk van spraaksynthese tot kunstmatige intelligentie en omgekeerd paste hij zijn bevindingen in techniek en wetenschap toe in wat we voor het gemak kunst zullen noemen.


Datum: 15-11-2015
Naam: Jeanne van Hoof  
img

Hallo Henk Mariën,
Dank voor je reactie op foto 7866. Wij, 11 meisjes van de vijfde klas 1955 Koenraadschool Zevenaarlaan Eindhoven, zijn nog steeds op zoek naar Francien van Elderen en hebben de volgende vragen: Wie weet waar Francien is en kan ons in contact brengen? We komen regelmatig bij elkaar en missen nog enkele klasgenoten. Mail naar beaumax@chello.nl.
Groeten, Jeanne van Hoof.