EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

84

Bijdrager:

Jaar:

1929

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Keizersgracht

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Eerste verkeerslicht in Eindhoven.

Beschrijving

Op de kruising van de Grote Berg met de Keizersgracht stond het eerste verkeerslicht van Eindhoven. Helaas is het jaartal niet bekend. Maar een alleszins mooie foto. Kijk bijvoorbeeld eens naar de toch goed geklede heren (nee geen dames te zien) op hun statige rijwielen.


Geplaatst op

17-04-2005

Reacties:

Datum: 22-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

1929. Het eerste stoplicht van het land!
Eindhoven, de eerste gemeente van nederland, met als proef een verkeerslicht wat later een eufemisme voor stoplicht bleek te zijn.
Dat ronde ding, achter op de paal was een bel, die schelde bij rood licht, dit was zo omdat men twijfelde ofdat de eindhovensche verkeersdeelnemers wel zouden stoppen voor 'n 'rooi lampke'.
Nu staat er altijd wel een stoplicht op rood, is het niet van voren dan wel van opzij, of voor beiden tijdens de overgang van rood naar groen. Deze herrie was tot op 100 meter in de omtrek te horen.
Het regende klachten bij de gemeente, derhalve werd besloten om dan maar voor even van het belsignaal af te zien. Op proef dus!
Ach, vaak is niets zo eeuwig als het tijdelijke in Nederland, dus laat die proef maar doorgaan.
mvg. Rini talens


Datum: 03-07-2006
Naam: Michel van Mil  
img

Ik ben in 1937 geboren op de Grote Berg en kan me nog herinneren dat in mijn jeugd de oudere bewoners van deze straat spraken over De Bellekes als ze over bovengenoemd kruispunt spraken.


Datum: 22-08-2008
Naam: Cees van Lier  
img

Michel, ik ben van wat oudere datum, maar ik kan me ook nog goed herinneren dat op het kruispunt Nieuwstraat/Vestdijk ook zo'n installatie stond. Verder hebben we ook nog o.m. op het kruispunt Vrijstraat / Kleine Berg een verkeersregelaar gehad, n.l. een agent met een draai / klapbord waarmee het verkeer 'in toom' gehouden werd. << voor agent met "klapbord" zie foto 6432 (redactie)>>


Datum: 22-08-2008
Naam: Rini Talens  
img

De agent op foto 6432 heeft geen klapbord, of ik heb een verkeerde voorstelling van een klapbord, maar hij heeft een ietwat modernere uitrusting, een soort verplaatsbaar stoplicht. Ik heb thuis wel afbeeldingen uit oudere kranten van Eindhovense agenten met een echt klapbord. Die agenten hadden dan ook nog een soort lange handschoenen aan met een zwart-wit gestreept kraagje. Het witte gedeelte van die handschoenen reikte bijna tot onder de oksels van de cape die ze droegen. Misschien dat er ergens op deze site nog wel een afbeelding te vinden is van zo'n verkeersregelaar!


Datum: 22-08-2008
Naam: Peter Vermeulen  

Zo'n klapbord is volgens mij wel te zien op foto 3358.


Datum: 04-11-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Of Eindhoven het eerste stoplicht had, is discutabel. In 1928 heeft de Haagse Laan van Meerdervoort al een paal met daarop lichtbakken met strepen in drie kleuren, rood (stop), geel, groen (vrij), om het verkeer te regelen. Ook in mei 1929 heeft Groningen verkeerslichtbakken met "Stop Tram".
Kunnen we het er voorlopig maar op houden dat het Eindhovense exemplaar van september 1929 de eerste is met het nu nog steeds vertrouwde uiterlijk van 3 ronde lampen?