Fotonr.: 990
Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1928
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Seringenstraat
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Stratum, St Gerardus Majella

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Gerardus Majella-kerk. (1)

Beschrijving De Gerardus Majella-kerk, voltooid in 1925 (architecten Kooken & Wolters), de toren werd aangebouwd in 1930 (architecten Kooken & De Bever). Links voor de kerk was het zoldertje, bekend bij iedereen in Eindhoven die in 1960 rockte op Bill Haley of zwom op Buddy Holly.

Foto J.G. Bijnen. De oorspronkelijke foto is vervangen door een duidelijker exemplaar uit de collectie van Jan Spoorenberg
Geplaatst op 13-08-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 20-01-2006
Naam: Willy van den Akker

Het linkse winkelpand was van mijn ouders Piet en Mien van den Akker, slagerij en kruidenier. Het eerste pand rechts was een tabaks winkel van Frans en Stien van Gennip. Het vijfde hoge pand was cafe en logement van Gerrit Vughts. Rechts achteraan was een bakkerszaak van Harrie van Hoof. Links achteraan is naderhand een klooster en school gebouwd. Eerste straat links is de Begoniastraat, en eerste straat rechts is de Goudenregenstraat. Zie foto 2665


Datum: 22-01-2006
Naam: Wil van Hout img

Als de datum klopt moet dat een Eysink zijn die er aan komt rijden. De eerste, die bij mij vroeger in de buurt een Eysink had, was de heer van Basten Hemelrijken no.1. Zette hij dat motorfietsje voor de deur dan kreeg hij veel bekijks. Maar de eerste die verstand van motoren had, dat was Simon Dekkers uit de v.Kinsbergenstraat. Als wij als jongens naar de (Paulus) kerk moesten, bleven we in de opening staan en bewonderde de motoren die kwamen tanken bij Caltex aan de overkant. Daar is mijn passie voor motoren ontstaan.


Datum: 31-07-2006
Naam: Diny Gruijters img

Jazeker ken ik het zoldertje en vele met mij, hier heb ik nog een foto van denk ik, de eerste trouwerij van het zoldertje. Herkennen jullie mensen hiervan?


Datum: 31-07-2006
Naam: Mari Kieneker img

Diny kijk eens naar www.spanglefish.com/sixties daar zie je dat er een soort reunie/bijeenkomst komt van de toen bekende bandjes die ook speelden bij het Zoldertje en alle andere zaaltjes in Eindhoven.
Oa. the Jerseys, en the Shadows tribute band ( leden van voorheen Infact en Meet fashion ) Hoogstwaarschijnlijk 10 dec.2006 Stadspaviljoen in Eindhoven.
Flink reclame maken met ons allen, want het wordt erg gezellig en hopelijk druk.


Datum: 31-07-2006
Naam: Ben Brekelmans img

Het Zoldertje was in de mid-sixties DE jongerensoos van Stratum! Bandjes als o.a The Rye Brothers en The Saints speelden daar de pannen van het dak. The Rye Brothers van de broertjes Gerard en Frans Roggen spelen overigens nog steeds (en goed)! Bartje is al lang geleden muzikaal in ruste gegaan maar voor het overige nog still alive and kickin'.


Datum: 01-08-2006
Naam: Diny Gruijters img

Over die bandjes, waar jullie het over hebben, kan ik mij niets van herinneren, dat is zeer waarschijnlijk na mijn tijd, toen werd er alleen op platen gedanst.Ik kwam daar vanaf 1956.


Datum: 08-08-2006
Naam: Jeannette Wassink img

Ik kwam er begin jaren zeventig weleens maar volgens mij traden er toen ook geen bandjes op. Ik herinner me Diny van Rooij van het Varenplein, en Henk Verstappen, ook van het Varenplein - één van mijn eerste vriendjes! Als ik het nummer Americain Woman van The Guess Who hoor denk ik nog altijd aan die tijd; deze plaat werd daar veel gedraaid en we gingen compleet uit ons dak. En dan de angst dat je niet binnen mocht: je moest volgens mij vijftien zijn en dat was ik nog niet.


Datum: 09-08-2006
Naam: Fanny Bovers img

Hallo Jeannette, Diny is al vanaf mijn jeugd een vriendin van mij ze woonde in Varenstraat vooraan dicht bij de Roostenlaan.
Ik mocht eerst alleen maar naar Het Zoldertje omdat mijn ouders dachten dat het hier wel pluis was. Best wel gezellig. Fiets achter onder de trap, die erg stijl was.
En in die tijd had je ook Elim die zat op de Leenderweg waar nu een zaak zit voor vloerbedekking. Die bleef iets later open dan het Zoldertje.


Datum: 09-08-2006
Naam: Jeannette Wassink img

Hey Fanny! Elim ken ik van naam maar daar ben ik nooit geweest. Naar Het Zoldertje ging ik al stiekum, want volgens mijn ouders was het nèrgens pluis. Diny had ook nog een vriendin die Elly heette, volgens mij is zij later een café in Woensel begonnen. Ze woonde aan de Leostraat maar ik ken haar achternaam niet meer. (Doe Diny de groeten van mij.)


Datum: 13-03-2007
Naam: Frans Saris img

Het zoldertje is opgestart met de hr.van Beers uit de Ranonkelstraat, later heeft zijn zoon Willie van Beers het overgenomen. Bij de oprichting werd er nog gebeden bij aanvang. Er heeft nooit een bandje gespeeld, altijd zijn er platen gedraaid. <<< Frans, geef even je emailadres door s.v.p. (Peter) >>>


Datum: 22-03-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Frans, de oprichter was kapelaan Maus in 1956. Kijk maar eens op www.Gerarduspleinplus.nl. De eerste jaren waren het inderdaad alleen platen. Het optreden van de bandjes kwam later. Ik dacht een van de eerste bands die daar optrad waren The Rye Brothers van de broers Roggen. Roggen woonde op het Gerardusplein.


Datum: 22-03-2007
Naam: Hans van Melis img

Klopt Diny in de eerste jaren, de Rock 'n Roll tijd, alleen dansen op platen. Dat ging enkele jaren goed. Tussendoor even naar het café, van foto 10498, aan de overkant. Ik ben een keer geweest toen de broertjes Roggen op 't Zoldertje speelden, wanneer was dat? Dan weet ik meteen wat de laatste keer was dat ik daar kwam.


Datum: 23-03-2007
Naam: Mari Kieneker img

Hans volgens mij staat ergens op de site dat dit tijdens de nacht der vedettes is geweest, die werden in het begin volgens mij bij het zoldertje gehouden.


Datum: 23-03-2007
Naam: Ben Brekelmans img

Op 18 november 2006 vond de 35e en laatste Nacht der Vedetten plaats. Terugtellend zou dat betekenen dat dit jaarlijkse evenement voor het eerst plaats vond in 1971. Volgens mij was 't Zoldertje toen niet meer "operationeel" als zaaltje. The Rye Brothers zijn in 1961 gestart en hebben m.i. in de 60's inderdaad regelmatig bij "de zolder" gespeeld, net zoals bijv. The Saints. De 1e Nacht der Vedetten vond n.m.m plaats in 't Karregat.


Datum: 23-07-2007
Naam: Nick Kempers img

Ik was geen regelmatige bezoeker van 't Zoldertje, maar de keren dat ik er was, was omdat er dan bandjes speelden, en dat was dan toch écht begin 70's. In ieder geval een band Ze Popes, en ook een bandje met John van Hoof uit de Ranonkelstraat die in een band zat met Stonescovers. Ja, die John was z'n tijd ver vooruit want hij zat al met een dikke laag schmink op z'n gezicht, zoals de heer M. Jagger, te trommelen, en dat deed je normaal gesproken toch niet. Naam van de band weet ik niet meer. En waarschijnlijk heeft Paragon, (Jan Kantelberg, Peerke Geven, Peer de Greef Ben Schulte, allemaal uit de buurt) daar ook gespeeld, kan bijna niet anders. En die v Beers, heeft die ook niet efkes Cafe de Inkspot op de hoek Roostenlaan-


Datum: 24-07-2007
Naam: Elly van den Akker-van Hoof img

Nick, John van Hoof was drummer van Paragon, nadat Kantelberg ermee opgehouden was. En ja, ze speelden regelmatig op de Zolder, midden jarig 70. In die tijd was de "clientele" daar EEN grote vriendenkring van wel zo'n 40 man. We hadden toen een voetbalclub die zomeravond- en cafevoetbal speelde, met een kwartjespot voor elk gemaakt doelpunt (voor of tegen, dat liep lekker op!). Ook deden we elke carnaval mee met de optocht (omgebouwde solexen, het jaar erop lelijke eenden) en het prijzengeld werd bij die kwartjespot gestopt. Daarvan gingen we dan een keer in het jaar naar Schoorl met z'n allen om daar flink te beesten. Prachtige tijd!


Datum: 26-07-2007
Naam: Nick Kempers img

John zal toen ergens rond de 17 zijn geweest. het kan ook wel een soort modekreet zijn geweest die een tijdje meegaat, of alleen werd gebruikt als "jongens onder elkaar". Dat sloeg dan gewoon nergens op, alleen maar voor de flauwekul


Datum: 03-11-2007
Naam: Frans Vrijdag img

Ik heb in 1969 t/m 1971 op het zoldertje gewerkt achter de bar en bij de kaartverkoop. Tevens heb ik nog een nieuwe bar geïnstalleerd en de invoering van het tapbier meegemaakt. Het laatste wat ik op het zoldertje gedaan heb is het vervangen van de elektrische bedrading en de aanpassingen van de grote verbouwing van de zaal. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die dat weten.


Datum: 09-11-2007
Naam: Ben Schulte img

Inderdaad Elly (en Nick), John van Hoof was onze drummer, nadat Jan Kantelberg er mee op was gehouden. We hebben een paar keer met Paragon opgetreden, begin jaren 70 op het Zoldertje. Zelf heb ik daar ook nog een paar keer als DJ platen gedraaid. John en ik werden in die tijd flink opgemaakt/geschminkt door de moeder van Elma Noe en we speelden voornamelijk Stonescovers (en dat doe ik nog steeds).


Datum: 05-03-2008
Naam: Bart van den Heuvel img

Normaal ben ik niet zo nostalgisch, maar toch even een bijdrage. Frans Vrijdag geeft al aan dat rond 1971 de grote verbouwing is geweest. Ik heb als puber van 15 jaar daar nog aan meegewerkt en kan me Frans ook wel herinneren. Vlak daarvoor (toen die nieuwe bar net klaar was) is er nl een jeugd-avond en later - disco opgestart voor jeugd tot 16 jaar. Op woensdagavonden kwamen daar op een gegeven moment wel 125 kids. In 1972 werd ik 16 en ben ik ook in de weekenden mee gaan helpen op het Zoldertje. In die jaren is het publiek ook min of meer "ververst" en uiteindelijk heeft dat geleid tot de vriendenclub waar Elly v.d. Akker ook al over schrijft. De reacties op deze site komen dus eigenlijk uit 2 "generaties". Midden 70-er jaren kwam de "oude garde" met name op de al genoemde jaarlijkse "nacht der vedetten" en ook het "eerste elftal" werd door de oudere garde gevuld. (Het Zoldertje heeft in die tijd ook nog een paar voetbaltournooitjes georganiseerd.) In de 70-er jaren was het voornamelijk disco-muziek en heel af en toe een bandje met bandleden die ook op het zoldertje kwamen (al genoemd is Paragon en daarnaast bv. "Uruk Hay" (schrijf ik dat goed?). Na de brand eind 70-er jaren en een relatief korte periode, met een bar en hobbyclub in het parochiehuis, is de oudere groepering helemaal weggevallen. Het Zoldertje bestaat echter nog steeds. In 2006 was dat 50 jaar. Er is een bescheiden onderkomen in de Heideveldstraat, waar elke maandagavond hobbyclub is. Eind maart is er zelfs weer een disco-avond voor de kinderen die in mei meegaan op het nog steeds jaarlijks (sinds 1972 !) georganiseerde jeugdkamp.


Datum: 06-05-2008
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans img

Het mooie van die overgrootvader was dat hij de taal van de veeboeren kende en vooral het jiddisch. Mijn opa Piet Retera deed dat na. Het schijnt zelfs op omroep Brabant te zijn geweest. Dat weet Jan Retera mijn oom.


Datum: 13-11-2008
Naam: Monique van Tongeren img

Op woensdagavond was er op het zoldertje een instuif voor de jeugd van 12 of 13 jaar tot 16 jaar. Daar traden naar mijn idee geen bandjes op. Dat was in het weekend en daar moest je ouder voor zijn. Jeannette: Diny van Rooy ( Varenstraat)woont nog steeds in Stratum en had inderdaad een vriendin die Elly heette. Elly van Meel ( Leostraat). Henk Verstappen ken ik ook uit die tijd en had toen een tijdje verkering met een meisje. Dat moet jij dan geweest zijn. Zelf woonde ik in de Roostenlaan. Annette van Hirtum en Sjannie Rijkers waren o.a. mijn vriendinnen. Maar met Karin van de Vleut( Clematisstraat , Mancha Janssen( Ranonkelstr. later Roostenlaan) en Antoinette Greefhorst( Leostr.) ben ik veel naar de instuif op woensdag gegaan. Ook met Chris en Piet van Engeland, Peter van de Ven, Peter Piket en nog veel meer jongens uit de buurt hebben we daar veel plezier gehad. Zijn zelfs op kamp geweest naar Liesel. De meisjes sliepen in de koeienstal( zou ik niet meer aan moeten denken) Stikte er van de vliegen. De jongens buiten in tenten.


Datum: 17-03-2009
Naam: Lieke Slegers img

Het pand van slager/kruidenier Van den Akker is nog duidelijker te zien op foto 16946.


Datum: 05-09-2011
Naam: Harrie van Rooij img

Zelf ben ik tussen '68 en '74 vrijwel wekelijks naar het Zoldertje geweest. Jaques Dekkers was een van de leiders. Er was op een gegeven moment een kaart voor 4,50 of zo, waarmee 10 consumpties konden worden gekocht. Herinner nu niet veel namen meer van die tijd. Maar het was er altijd erg gezelllig. Jaren later is er nog een keer een reünie geweest op de zaal boven de oude filmzaal, waar vroeger voor 25 cent twee keer op een zondag film werd getoond. Dat was ergens eind '70 er jaren. Later niets meer vernomen, jammer, wij zijn inmiddels allen dik vijftigers en zestigers. Later werd er inderdaad een kamp georganiseerd door oud- leiders van het Zoldertje en de rakkers. Mijn kinderen zijn jaren mee op dat kamp gegaan. Leuk dat het nog bestaat. MIsschien iets voor mijn kleinkinderen. Het was vroeger vanaf zes jaar geloof ik. Leuk iets van je te lezen Bart. Jij was toen al een van de leiders van het jeugdkamp, toch?