EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35486

Bijdrager:

Jaar:

1940

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Hemelrijken

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1940 - 14 november Schoolstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bom Hemelrijken / Schoolstraat (4)

Beschrijving

Na de bominslag achter de huizen van het Hemelrijken, hoek Schoolstraat, op14 november 1940.
Voor nog een tweetal foto's zie 21355 en 21353


Geplaatst op

10-10-2014

Reacties:

Datum: 10-10-2014
Naam: Wil van Hout  
img

Bominslag is onjuist, daar er in de achtertuin van de familie van de Ven een vliegtuig is gevallen, waarin nog verscheidende bommen zaten die later door de weermacht tot ontploffing zijn gebracht. De bom in de van Kinsbergenstraat bij de familie Bakers en in de Piet Heinstraat kwamen uit hetzelfde vliegtuig. De lichamen van de piloten zijn in de loop van de week naar de Oude Toren gebracht. Ik herinner mij nog dat het met militaire eer gedaan werd. De Woenselse jeugd stond daar natuurlijk voorop. Dat overbrengen naar het kerkhof gebeurde met als een tent overdekte bakfietsen van de politie, zo ik mij nog herinner.


Datum: 10-10-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Wil, het voorval wat jij hierboven omschrijft vond plaats op 6 december 1942. De foto hierboven is echter gemaakt op 15 november 1940. Wie de bom afwierp is onduidelijk. De heer Oom schrijft in zijn dagboek dat er op dat moment een duitse jager overkwam terwijl er Engelse vliegtuigen passeerden. De bom kwam neer op of achter een huis in de Schoolstraat. (foto 21355) De foto hierboven toont de schade aan de achterkant van de huizen van het Hemelrijken. Ter oriëntatie: De foto is gemaakt op de Schoolstraat met links de Boschdijk en rechts het kruispunt Hemelrijken / Schoolstraat. Foto 21353 is gemaakt vanuit hetzelfde standpunt en laat de andere hoek van het kruispunt zien.
De mensen op de foto zijn o.a. burgemeester Verdijk, commissaris van politie Brinkman en de heer Donker van de Luchtbescherming.
(bron o.a.: "Luchtaanvallen op Eindhoven en Philips 1940-1945" door Ad Hermens.


Datum: 10-10-2014
Naam: Gerard van de Vorle  
img

Onjuist ? Een wat uitgebreide informatie die mij is toe gekomen. Wil, dit heb ik niet meegemaakt maar toch. Een bombardement van de R.A.F in de nacht van14 op 15 november1940 op o.a. De Hemelrijken en de omgeving van de Schoolstraat. De bommen werden afgeworpen omdat de bommenwerper werd achtervolgd door een straaljager van luftwaffe van uit Fliegerhorst (Welschap) Dus toch Bommen? Mogelijk een aan vulling op het gebeuren.


Datum: 10-10-2014
Naam: Wil van Hout  
img

Het gegeven dat er in dit stuk 6 huizen staan, met op de achtergrond de school naar ik meende, dacht ik aan Zoutmanstraat hoek de lateren Evertsenstraat. In de Hemelrijken staan er zeker enkele meer. Maar goed ,,, ik laat me graag overhalen.


Datum: 10-10-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Toch even wat rechtzetten. Het betrof hier slechts één bom. Ik weet niet of je van een bombardement kunt spreken, Noch de duitsers, noch de RAF hadden er belang bij, het is aannemelijk dat de bom is verloren bij een luchtgevecht.
Overigens vind ik nergens melding van doden of gewonden.
Onlangs heb ik een van de mensen gesproken die in een van deze huizen woonde. Ik zal kijken of ik die kan bereiken.
Aanvulling over de locatie: Het hoekhuis rechts op de foto is Hemelrijken nummer 60.


Datum: 10-10-2014
Naam: Wil van Hout  
img

In het deel van de Schoolstraat tot de Kaneelstraat stonden 11 huizen waarvan het hoekhuis van de Schoolstraat no 50, volgens de gegevens elders op internet.