EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4796

Bijdrager:

Jaar:

1980

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Woensel, St Elisabethschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Paulusscholen aan de Boschdijk.

Beschrijving

Rechts nog het torentje van de St. Pauluskerk.


Geplaatst op

27-06-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Vertel verder Lambert en Wil


Datum: 28-06-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

De Paulus, een soort jongerensoos in de sixties, lag aan het eind van het pad langs de heg, die je ziet links ter hoogte van de geparkeerde auto. Elke zondagavond zat het daar boven in het parochiehuis afgeladen vol met tieners. Beatbandjes als The Phantoms, The Counsellors en The Jerseys oogsten daar hun eerste successen (zie ook foto 4464)


Datum: 28-06-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Links van de school is nog een klein gedeelte van de garage te zien die bij het huis hoorde waarin de koster van de Pauluskerk woonde met zijn gezin. Tussen de twee scholen door ging je naar de Frobelschool waar boven deze school het patronaatsgebouw van parochie Sint Paulus was gelegen.


Datum: 28-06-2006
Naam: Jacques Rensen  
img

De Paulusschool was de jongensschool van de Paulusparochie. Deze 'Fraters'school stond echter aan de Frankrijkstraat. Op deze foto staan de meisjesschool (De Elisabethschool) en de kleuterschool. Die waren inderdaad op de Boschdijk.


Datum: 28-06-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Even een aanvulling op Ben Brekelmans' verhaal. Ben en ik gaan samen met Timo Brouns en Lucien Brouns ( leden van the Jerseys) en bovengenoemde Wil Sanders, bekijken of we een Eindhovense back to the sixtie's avond kunnen organiseren, waarin we proberen de toen in Eindhoven wereldberoemde bands zoals The Jerseys enz, in een zoveel mogelijke orginele bezetting te laten optreden, als er mensen zijn die mede zo'n avond willen organiseren en/of belangstelling hebben voor zo'n avond laat mij dit dan even weten per e-mail.


Datum: 03-08-2006
Naam: Petra van den Heuvel  
img

Ik heb op deze lagere school (de St. Elisabethschool) gezeten, vanaf de 4e klas. Ik kan me nog enkele namen herinneren jufr. Leeuwarden, handwerkzuster (ben de naam even kwijt) en jufr. Bazelmans (zat altijd op een verhoging). Achter de school was de kleuterschool en in het pad lag het Parochiehuis waar wij in de jaren dacht "70 een zogenaamde tienersoos (14 daagse) op zaterdag hadden onder leiding van toendertijd kapelaan Peters.


Datum: 06-08-2006
Naam: Leo Laus  
img

In de bijschriften van deze foto, mis ik de naam van "Leonardusschool"( fratersschool) vermoedelijk het achterste gedeelte van het gebouw. Aan de straatzijde meisjesschool en het andere gedeelte jongensschool, beide gebruikt door kinderen die aan de spoorzijde van de parochie woonden. Is dit juist laat het weten, is het niet juist laat het ook graag weten. (Beschreven situatie ong. 1950.)


Datum: 06-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Het is juist Leo, dat was de Leonardesschool, dat was ik helemaal vergetenen, en geen Paulusschhool. Er was maar één Paulusschool en geen twee. En die stond in de Frankrijkstraat. Daartegenover staat, dat het Patronaatsgebouw aldaar, het Pauluspatronaat heette.


Datum: 03-09-2006
Naam: Ida Wagemakers-Schriks  
img

Ik heb op deze school gezeten en ook bij Juffrouw van Vroonhoven, zij had de derde klas. Zijn er nog (meer) dames die in de jaren 1950 tot 1956 op de St. Elisabethschool hebben gezeten?


Datum: 15-09-2006
Naam: Petra Rooyakkers Van de Ven  
img

Ja hoor ik heb daar ok op school gezeten en mijn zussen ook en volgens mij heette de handwerkzuster Zuster Felicita. Ik heb me vergist de hoofdnon was zuster Felicita en de handwerkzuster was zuster Helena en inderdaad woonde ze in de Hemelrijke en deze informatie heb ik van Tonnie Wagemans


Datum: 17-09-2006
Naam: Ida Wagemakers-Schriks  
img

Petra, gaf de handwerkzuster ook les in de eerste klas? En het hoofd was dat ook een non, woonde zij in het klooster op het Hemelrijken ? Klopt dat ? Mijn aanvaring met het hoofd was nooit zo leuk, ik kreeg steeds van alles te horen dat niet goed was. Onder andere met mijn broers en vriendinnetjes met hun broers erbij naar de speeltuin geweest, moest ik de dag erop komen bij het hoofd en kreeg te horen dat ik niet met jongens mocht spelen. Dat was niet netjes. Kreeg van haar de voorlichting. Wat besef je als kind van 10 jaar nou wat verkeerd is, je speelt zo vaak met elkaar. Hoe is jou ervaring hiermee?


Datum: 03-10-2006
Naam: Petra Rooyakkers Van de Ven  
img

Daar kan ik me niet veel meer van herinneren, maar ik kan aan mijn zussen wel vragen of die iets weten. Maar in ieder geval zuster Felicita zat nog wel in mijn hoofd, dus er zal best wel wat gebeurd zijn . Ik heb gehoord van mijn tante, die is nu 85 jaar, dat waar de levensschool is geweest, vroeger de meisjesschool stond en die heette Francicusschool.


Datum: 03-10-2006
Naam: Marjan Levens  
img

In het schooljaar 1958/59 was er een eerste klas van de Mulo uit de Houtstraat ondergebracht in de Meisjesschool. Als de jongens van de Levensschool buiten basketbalden volgden wij geen les meer.


Datum: 29-11-2006
Naam: Jan Wijnen  
img

Een reactie op de verhalen bij deze foto. Ik heb zelf op de Leonardusschool gezeten, tot aan de 6e klas (1947 - 1951). Die 6e klas heb ik op de Paulusschool, Frankrijkstraat, gedaan(1952). De Leonardusschool was beneden en boven was de Elisabethschool (voor de meisjes). Ik woonde toen in de Wattstraat No. 19.


Datum: 30-11-2006
Naam: Ida Wagemakers-Schriks  
img

In de tijd dat ik op de St. Elisabethschool zat (1950 -1955) was het alleen een meisjes school, en mijn jongere broertjes gingen al naar de fraterschool in de Frankrijkstraat. Misschien bedoel je de school ernaast, of de kleuterschool er achter. Sorry Jan, misschien een kleine vergissing. Ik heb op het Fultonhof gewoond tot 1955 en verhuisde toen naar Gestel.


Datum: 30-11-2006
Naam: Peter Guns  
img

Ook moet er in het midden van de 60er jaren een levensschool in het pand zijn geweest. Ik heb daar toen in die periode opgezeten, 1 dag in de week. En de rest van de tijd werkte ik bij Philips.


Datum: 30-11-2006
Naam: Petra Rooyakkers Van de Ven  
img

Nou Peter, je hebt gelijk hoor want mijn man heeft daar in 1963 ook opgezeten kijk maar op foto 7420.


Datum: 01-12-2006
Naam: Ida Wagemakers Schriks.  
img

Ik heb begrepen dat de "levensschool" op de school ernaast was geweest.
Er zijn daar wel 's avonds cursussen geweeest, ik heb er later nog eens een of meerdere avonden in clubverband iets geleerd?


Datum: 12-07-2007
Naam: Gemma Van Gennip  
img

Ook ik heb op de st Elisabethschool gezeten vanaf de derde klas bij juffrouw Vroonmans (vanaf1961). Ik heb nog twee mooie klassefoto s van de derde klas en van de zesda klas met de hoofdzuster(weet haar naam niet meer), weet wel nog dat ze erg streng was met haar liniaal en ze spuugde als ze praatte. Ik ga ze er binnenkort opzetten, ga nu een poos met vakantie. Herinner me ook nog zuster Helena en het handwerklokaal boven. Daar hingen ook de lange bruidsjurken voor de processie in een mysterieuze kast. Ik heb er heel wat gebreidde onderbroeken, een babydoll en die eeuwige pannenlappen gebreid en gehaakt. Daar werden ook dia series getoond. We hadden inderdaad mooi uitzicht op de levensschool van bovenaf, erg spannend allemaal. Op maandagochtend kwam de pastoor op school met een zak dropsleutels voor diegenen die de preek konden navertellen en in de maand voor de pasen sjouwden we iedere ochtend naar de kerk en mochten daarna een plaatje inkleuren. Onze speelplaats was door een hek van de frobelschool gescheiden. Erachter was ook een groot grasveld met speeltuin en het gebouwtje van de kabouters waar ik nog lid van geweest ben. De soos De Paulus was verboden terrein voor mij nog, maar weet van mijn broers dat er zeer heftige feestjes en bals gegeven werden. Vanuit mijn raam kon ik de muziek horen. Ben benieuwd naar de reacties.


Datum: 13-07-2007
Naam: Jan Snijders  
img

De school rechts heb ik opgezeten 1 dag in de week(Philips) dat was de levensschool met de heer v Poppel als handarbeidleraar fijne man was dat ik praat over de jaren eind '59 begin '60.


Datum: 13-07-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Gemma, was het niet Juffr.van Vroonhoven ipv Vroonmans, Juffr.van Vroonhoven was eerst kleuterleidster van de Paulus kleuterschool en afgelopen september 2006 is er nog een reunie geweest van Jong Nederland, waar jij toen lid van was. Er zijn nog mooie foto's uit de jaren 50 en 60 van Jong Nederland, met oa het gebouwtje.


Datum: 12-02-2008
Naam: Neeltje van Dijk  
img

Ik heb hier gezeten van 1962 tot 1971. Eerst op de kleuterschool die inderdaad tussen de Elisabethschool en Levensschool staat, een stukje naar achteren. Juffrouw Bazelmans en Juffrouw van Leeuwarden staan me nog helder bij. Zo ook zuster Virginie die ik eind jaren 90 nog heb meegemaakt tijdens Catechese. Frater Arnoud in de 6de klas was een hele verademing. Hij volgde die gemene hoofdnon op (ben ook d'r naam vergeten), met hem ging er een hele frisse wind door de school. Zuster Helena herinner ik mij ook nog.
En ja de 14-daagse dat was leuk! Toen Kapelaan Peters, nu pastor Peters zie ik nog regelmatig aangezien hij en m'n moeder goede vrienden zijn. Leuk dit jeugdsentiment.


Datum: 17-03-2008
Naam: Hans Eijkemans  
img

Naast de school heeft geen garage gestaan. Ik heb nl. naast de school gewoond. Ik heb ook nog op de Fröbelschool gezeten en daarna op de Paulusschool in de Frankrijkstraat. Verder zou ik willen vragen of er nog leerlingen zijn die op de Paulusschool gezeten hebben of die misdienaar zijn geweest in de periode 1959 - 1964?


Datum: 08-05-2010
Naam: J. Philipsen  
img

Ik heb op de Boschdijk gewoond tot aan het eind van de zestiger jaren. Naast de school heeft vroeger de kosterswoning gestaan. Misschien is er nadien, toen er geen vaste koster meer in de Paulus parochie was, in een gedeelte van het huis een garage gemaakt, maar dat is voor mij dan een gok. Om vroeger naar het patronaat en/of de fröbelschool te gaan, liep men tussen de de 2 scholen aan de Boschdijk door. Tussen de kosterswoning en de ingang van het kerhof stond destijds de laatste mast van de hoogspanning in de tuin van de koster, om aan de andere kant van de straat in he PNEM gebouw te eindigen


Datum: 08-05-2010
Naam: Jacqueline Soons  
img

Ik ben van de kleuterschool tot 6de klas hier in deze school gegaan.


Datum: 06-04-2011
Naam: Liesbeth van de Ven - Reemers  
img

Ik heb van 1956 t/m 1962 op de Elizabethschool gezeten. Eerste klas zuster Henriette, 2e bij juffrouw Cuipers 3e juf Bazelmans, 4e en 5eklas juf Karen Van Vroonhoven, 6e klas mevrouw Spee. Ik heb ik nog eenvraag aan Ben Brekelmans: Ben jij toevallig familie van Marielle Brekelmans, zij woonde op de Boschdijk voorbij cafe Meulensteen?


Datum: 06-04-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Het spijt me, Liesbeth, maar ik ken geen Marielle Brekelmans. Ik ben er dus ook geen familie van. Zij is waarschijnlijk van de "rijke tak".


Datum: 04-06-2012
Naam: Dora Synen  
img

Ik heb ook op de vroeger genoemde oude school en nieuwe school gezeten aan de Boschdijk. Ik wilde even vragen of Petra van den Heuvel was geboren in de Frankrijkstraat, naast ons. Wij hadden 89 en mijn naam was, voor ik trouwde, Doortje van Weert. Misschien zijn we oude buren. Dora


Datum: 03-04-2014
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Heb in de jaren 60 ook op de levensschool gezeten bij dhr vd Boomen, een hele fijne man en ook dhr van Poppel was een fijne man. Heb daar met veel genoegen op school gezeten. 1 dag in de week, de andere dagen heb ik op de röntgenafdeling bij Philips "gewerkt" in de glasinstrumentmakerij als leerling, maar dat is nooit iets geworden.


Datum: 05-09-2015
Naam: Corrie Epping - van Bakel  
img

Ik heb vanaf 1961 hier op school gezeten, eerst op de kleuterschool bij o.a. zr Afra. Vanaf 1963 op de lagere school klas 1 juffr. Hermans, klas 2 juffr. Veenhof, klas 3 juffr. Telghuis, klas 4 juffr. Van Leeuwarden en in klas 5 bij zr. Virginie. Daarna zijn we verhuisd naar Haarlem, dat was in 1968. De hoofdzuster heette zr. Pascalia en de handwerkzuster zr. Helena. Ik heb 5 zussen en 4 daarvan zaten ook op de Elisabethschool of de kleuterschool toen we gingen verhuizen.
Nu sta ik al weer jaren zelf voor de klas. De reunie van enkele jaren geleden heb ik gemist, alhoewel mijn vriendin Anneke van Wees me getipt had.
Pastoor Klein en kapelaan Peters kan ik mij nog goed herinneren. Pastor Cor Peters kwam ik in 1974 tegen bij de Pax Christi tocht voor eindexamenkandidaten in en rond Den Bosch.