EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6780

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Treurenburgstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Kleuter- / Fröbelscholen

Onderwerp 3.:

Tongelre, Montessori Ks Villapark

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Montessorischool Villapark Tongelre. (1)

Beschrijving

Ik denk dat deze carnavals-opname van het jaar 1959 of 1960 is. Behalve mezelf herken ik nog Bennie van Vleuten (met het geruite schort)


Geplaatst op

22-10-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-11-2006
Naam: Ton Trienekens  
img

Beste Henri, soms moet je echt terug in je eigen tijd. Mijn eerste grote liefde: Juffrouw Cobie (welke jongen wordt er niet verliefd op de juf uit de kleuterklas?). Ruim twee volle jaren mocht ik bij haar in de klas zitten. Vanaf maart 1960. Op deze foto zie ik mezelf niet terug, dus is die wellicht net gemaakt voordat juffrouw Cobie in mijn leven verscheen. Zal nog weleens in mijn foto archief duiken, wellicht heb ik ook nog wel iets van uit die tijd.


Datum: 27-03-2008
Naam: Robert W  
img

Werd dit gebouw later niet de Montie? Daar kon je vroeger knutselen en zo. Het gebouw stond op de Reigerlaan schuin tegenover de Nutsschool..
Het is ik denk eind jaren 80 gesloopt en er staan nu seniorenwoningen.


Datum: 24-04-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Henri, heb jij op Montessorischool of op de Fröbelschool gezeten. De school had namelijk twee ingangen (zie de foto van RHCe met Atlantisnummer 0025953 de linkse deur was de Fröbelschool en de rechtse de Montessorischool). De school stond op de hoek van de Fazantlaan – Treurenburgstraat. Ik zat zelf in 1951 op de Fröbelschool en toen was Juffrouw Cobie ook al op die school.


Datum: 24-04-2008
Naam: Gerry van der Kleijn - Boons  
img

De Montie duidt op de montessorischool en boven op de eerste verdieping werd op Zondagavond gedanst daar zijn verschillende verkeringen en huwelijken uit ontstaan.


Datum: 25-04-2008
Naam: Peter Markus  
img

Waren het vroeger niet de nonnetjes die op de Montessorieschool de leiding hadden?
Kan me nog de naam van een zuster herinneren als Zuster Merketrien? Vreemde naam eigenlijk.


Datum: 25-04-2008
Naam: Peter Pilgram  
img

Mijn zus Anneke en ik zaten op de Montessori in 1948/49, bij de zusters. Omdat de orde van franse origine was werden de zusters aangesproken met Mere (Peter Markus), het franse woord voor moeder. Mere Vincentia leidde de Montessori en Mere Anna, de Fröbelschool. Nellie Pinxe van de Tongelresestraat was de juffrouw. Als je met je gezicht naar het gebouw stond, was de Montessorischool links en de Fröbelschool rechts.


Datum: 25-04-2008
Naam: Hennie Peels  
img

Wist niet dat op de Montessorischool ook nonnekes waren. Heb in de jaren 1948-1949 op de fröbelschool gezeten en de zuster heette Mere Luduine. Maar de fröbelschool was toch op de hoek? Dus links als je ervoor stond. Zal nog eens naar de foto kijken.


Datum: 26-04-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Hennie, fijn dat je ook nog kunt herinneren dat de Fröbelschool aan de linkse kant zat. Ik kan mij ook nog herinneren, dat we vanuit de klas op de Treurenburgstraat konden kijken. En de speelplaats was tussen de Fröbelschool en de meisjesschool aan de Treurenburgstraat. Robert, en wat de hobbyzolder betreft daar kwam je via het kleine deurtje op de hoek rechts van het gebouw. Er waren in die tijd meer activiteiten in de Monti, bijvoorbeeld op vrijdagavond werd er ook gerikt. Er kwamen wel 60 a 70 mensen rikken die van heinde en verre kwamen, die avonden werden door Sjef Dijkhof uit Bosboomstraat en Giel en Piet van der Linden van de horlogezaak van de Tongelresestraat georganiseerd. Nadien is er ook nog gekiend en toen was het rikken zo afgelopen. En daarbij werden er op die avonden ook de nodige drankje genuttigd.


Datum: 26-04-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

De Monti zat met zijn bovenzaal aan de Fazantlaan. Heb daar in de sixties vaak op zondagavonden gespeeld met The Jerseys (zie foto 4464). Later was het m.i. de residentie van een carnavalsvereniging.


Datum: 22-08-2009
Naam: Twan Bakermans  
img

Henri Spaan,  waar was jij op deze carnavalsfoto?


Datum: 09-11-2009
Naam: Gerard de Beurs  
img

Op deze kleuterschool (als je voor de Monti stond links de hoek om.) heb ik ook mijn eerste schooljaren mogen doorbrengen. Vanaf de Rubensstraat moesten we dan oversteken bij kapper Gielen. Daar stonden aan beide zijde van de weg van die oranje knipperbollen. Ik kan mij nog herinneren dat er op de speelplaats achter iets van een hok of opbergruimte een hele grote walnoten boom stond. Deze gingen we altijd stiekem rapen. Van latere datum weet ik nog dat tijdens het dansen in de Monti, je voor een flesje bier ongeveer 50 cent betaalde. Ik dacht trouwens dat Sjef Dijkhof vooraan in de van Goghstraat woonde. Ik kan mij niet herinneren dat hij uit de Bosboomstraat kwam?


Datum: 01-08-2011
Naam: Rikie van Casteren-Spaan  
img

Ik heb zelf ook op de frobelschool gezeten , rond 1940. Ik kan me nog goed zuster Mere Catharine herinneren en niet Merketrien. (is een verbastering hiervan). Juffrouw Cor was ook een onderwijzeres van de fröbelschool. Deze school was meer bestemd voor de kinderen uit de woningbouw St. Jozef. De montessorischool was voor de kinderen uit welgestelde kringen, zoals het villapark . Die scheiding was duidelijk in die jaren.


Datum: 02-08-2011
Naam: Gerard de Beurs  
img

Rechtsonder, op de grote versie van foto 28857, is de speelplaats en de achterkant van de Montessorischool goed zichtbaar. Rechts van deze speelplaats was de ingang voor de fröbelschool.