EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7696

Bijdrager:

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

Genneperweg

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Spoorhuisjes / Seinhuisjes

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Spoorhuisje Gestel

Beschrijving

Het spoorhuisje aan de Gestelsestraat.


Geplaatst op

02-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-12-2006
Naam: Redactie EiB  

In het boek 'Oud Gestel, tussen Gender en Tongelreep' van Jan Jegerings komt deze foto voor op blz. 32, met het volgende onderschrift:
Deze fraaie opname van de stationshalte Gestel (nr 37) toont ons het gebouwtje en het perronnetje. Deze halte werd in 1902 ingesteld. De lijn is de verbinding Eindhoven-Hasselt, die sinds 20-7-1866 bestond. Deze spoorlijn werd drie weken na de opening van de spoorlijn Eindhoven-Boxtel geopend en maakte het de reizigers mogelijk  driemaal per dag rechtstreeks van Amsterdam naar Luik te reizen. Maar in het nieuwe Eindhoven zou het lijntje geen plaats meer krijgen. Op een aantal wegen kruiste deze trein elke dag opnieuw het wegverkeer, nl. bij de Willemstraat, Lod. Napoleonplein, Hagenkampweg (Mecklenburgstraat), Hoogstraat en Genneperweg. Tot de mobilisatie in 1939 reed het treintje zijn gangetje naar België, maar het zou toch geen lang leven meer beschoren zijn. Tijdens de bezetting is de spoorlijn nog lang in gebruik geweest voor het vervoer van Duitse militairen en goederen. Na de oorlog kreeg het Bels Lijntje ook weer personenvervoer: kolen uit de Kempen voor Nederland en Belgische werknemers voor Philips. Er was hiervoor op het Lod. Napoleonplein een perronnetje gebouwd. Maar ook dit eindigde in de jaren 1952/1953. Het braakliggende lijntje werd in 1959 opgebroken. De laatste wachter in het stationshuisje was de heer Van Heertum.
In het midden rechts de vroegere IJscofabriek Miko en links de bebouwing van de Scheidingstraat


Datum: 04-09-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Het huisje, hoewel schijnbaar aan de Gestelsestraat liggend, had adres Scheidingstraat 11. De voordeur kijkt inderdaad uit op de Scheidingstraat.


Datum: 04-09-2012
Naam: Ger van der Palen  
img

Waarom nr. 11? Ik vraag me echt af of er nog meerdere oneven nummers waren. Overigens wel een leuk nieuwtje.


Datum: 04-09-2012
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Totaal geen vreemde vraag van Ger, daar aan deze zijde van het spoor geen Scheidingstraat loopt. De Spoorstraat eindigt vanuit de stad gezien, voor het spoorhuisje in het niets (kaart 1937).


Datum: 05-09-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Inderdaad was nr. 11 het enige oneven nummer aan de Scheidingstraat. Waarom 11 en geen 1? Tja, wie zal het zeggen? Misschien hadden ze ooit nog een idee om er aangrenzend nog een rijtje van een vijftal huisjes of bedrijven langs het spoor te bouwen.


Datum: 06-09-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ik heb me vergist. Het spoorhuisje had adres Genneperweg 3. Zie ook commentaar en foto 7944. Er is wel een adres Scheidingstraat 11 geweest, en omdat hier in 1934 ene J. Langendoen, spoorwegarbeider, staat geregistreerd, dacht ik dat het dus het spoorhuisje moest zijn. Maar waar lag dit huisnummer 11 dan wel? Of een fout in het adresboek?


Datum: 24-02-2017
Naam: Redactie  

Ook deze foto komen we tegen in de nalatenschap van B. Postema sr en jr. De datering is dan 1 maart 1959. We hebben de datum aangepast.