EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8377

Bijdrager:

Jaar:

1981

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Centrum, Cle Schellens / Endehoven

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Cle Schellensschool aan de Vestdijk

Beschrijving

De Cle Schellensschool aan de Vestdijk is inmiddels afgebroken. Op deze school heb ik mijn vroege jeugd doorgebracht tussen 1962 en 1967. Rechts de Speelplaats voor de kleuterschool. Het poortje leidde naar de speelplaats van de 'grote' school. Linksonder zie je nog net een stukje van de zandbak voor de kleuters.


Geplaatst op

06-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-01-2007
Naam: Jo den Hartogh  
img

Was dit de school op de hoek Vestdijk - Ten Hagestraat?
<<< voor het antwoord zie foto 2360 (Peter)>>>


Datum: 06-01-2007
Naam: Jo den Hartogh  
img

Juist, deze bedoel ik. Begin 70-er jaren zat hier een soort jongerencentrum. Volgens mij was dat "Revolte" en was het in de kelder. Is dit zo, of laat mijn geheugen me in de steek?


Datum: 06-01-2007
Naam: Fanny van Ree  
img

In het patronaatsgebouw van de Joris in de Le Sage ten Broeklaan werd er ook veel aan tafeltennis gedaan. Tussen de verschillende patronaten werd er competitie gehouden, zo ook hier in de Cle Schellensschool en ook waar in foto 2153 over gesproken wordt. Ik meen te herinneren dat dit een houten gebouw was. Zo kwamen we als jongeren door heel Eindhoven. Deze wedstrijden werden serieus gespeeld, en soms heel fanatiek.


Datum: 06-01-2007
Naam: Eugène Mudde  
img

In de kelders onder deze school was o.a. het zogenaamde vrije jeugdwerk (het vroegere patronaat) van de Catharinaparochie gevestigd. Ook zat er een tafeltennisvereniging. Verder zat er de Scoutinggroep St. Aloysius. Ook is er een korte tijd een open jongerencentrum (Revolte) geweest.


Datum: 05-02-2007
Naam: Ben Dankers  

In die kelder en enkele klaslokalen repeteerde ook de verkennersdrumband St. Gregorius. De muzikale leiding berustte eerst bij Ger van Roosmalen, later kregen wij een instructeur die bij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht was. De hopman van de band was toen de in scoutingkringen bekende Theo Penson. Helaas ben ik bij een verhuizng een aantal foto-albums kwijt geraakt, dus als iemand nog foto's van de drumband heeft, dan graag.


Datum: 06-02-2007
Naam: Eugène Mudde  
img

De Scouting Drumband had inderdaad Ger van Roosmalen als instructeur. Penson is korte tijd "hopman" geweest. Later is dit Jan van Gorp geworden. Na de Schellensschool is men gaan repeteren op de zolder van de lagere school Tongelresestraat, waar de zeeverkenners indertijd hun domicilie hadden. Zie foto 2398.


Datum: 07-02-2007
Naam: Ben Dankers  

Eugène, Jan van Gorp speelde in mijn tijd bazuin of es/bes trompet bij de drumband. Wil van der Linden en zijn zwager Toon (achternaam ben ik kwijt) hebben ook nog een rol gespeeld in de leiding van de band. In die tijd repeteerden wij in het troeplokaal achter de Aloysiusschool. Pas later zijn we verhuisd naar de kelder van de Cle Schellensschool. Ikzelf bespeelde de overslagtrom, mijn voorganger was Thom Verbeek die in de buurt van de Edenstraat woonde. Hans van Eerd, de in Oirschot woonende beeldhouwer/schilder, is ook lange tijd samen met nog twee broers lid geweest van de St. Gregoriusband.


Datum: 28-09-2007
Naam: Bart Creemers  
img

Op deze school zat ik van 1962-1963 in de kleuterklassen. We woonden toen in de Nieuwstraat nr 6, Hotel Creemers. In 1975 heb ik hier mijn beroepsopleiding gedaan. Destijds was er de nieuwe opleiding voor verpleegkundigen, MBO-V, gevestigd. Twee keer deze school gehad, nu is ie afgebroken.


Datum: 31-01-2009
Naam: Piet Bisschop  
img

Ik zat op deze school van begin 1960 tot ..? de tweede of derde klas. Achter het poortje was de speelplaats voor de grote kinderen, maar aan de Vestdijk, waar deze speelplaats lag, was tevens de hoofdingang. Ik meen me te herinneren dat koningin Juliana nog eens de school bezocht heeft. We moesten allemaal netjes in de rij staan en een haag vormen. De kleuterspeelplaats grensde aan de achterzijde aan een andere speelplaats waar we tussen de lessen door konden spelen. Op de eerste etage huisde de kleuterschool en op de twee hogere etages de eerste tot de zesde klassen. Het hoofd van de kleuterschool of van de school was juf Jonesen, meen ik. Een andere juf. was juf Pia.
Van de kinderen die daar op school zaten ken ik er maar weinig. Ik weet dat Porgy en Bess Franssen daar op school hebben gezeten en verder staan mij nog de namen bij van  Ely van Es en Kitty Jansen.


Datum: 22-07-2009
Naam: Jack Henselmans  
img

Ook ik heb op deze school gezeten en wel van 1965 tot 1969, eerst de kleuterschool en later de lagere school. De juf die Piet Bisschop bedoelt was juf Lonesen i.p.v.Jonesen. Andere namen die ik me herinner waren de kinderen Van Eeuwijk, Slaats, De Bus, Van Woezik, Dijks, Ponjee. Er zaten toen heel veel kinderen op school van middenstanders uit de binnenstad, die toen nog boven de winkelpanden woonden.


Datum: 26-07-2009
Naam: Jo Derkx  
img

Die juffrouw Lonesen heeft mij diverse trauma's bezorgd. Alle didactische grondregels waren helaas niet aan haar besteed. Zo moest ik eens na een heerlijk ochtendje kliederen met verfkrijtjes (soort aquarelkrijt) voor de klas op een stoeltje gaan staan en zeggen dat ik mijn handjes helemaal vies had gemaakt. Nou ja God hebbe haar ziel, ze wist natuurlijk niet beter.


Datum: 13-10-2011
Naam: André de Wit  
img

Ook ik heb op deze school gezeten en wel van 1988 tot 1990. Toentertijd zat er het MDGO Kempenpoort in met de afdelingen verpleging en agogisch werk.
Van deze foto kan ik me herinneren dat het lokaal rechts op de foto het gymnastieklokaal was. Om daar te komen moest je het poortje uit en dan meteen rechts een deur door. Je kwam dan bij de kleedlokalen uit, een klein meteen aan de rechterkant na de deur en een groot bij de ingang naar de sportzaal.
Van de zandbak was een soort zithoek gemaakt. Deze was in ieder geval verhard. De hoofdingang zat op deze foto links, net buiten de foto. De grote ramen die uitkeken op de Vestdijk waren van de aula/kantine.
Ik heb er een goede tijd mogen beleven op de opleiding MDGO-VP, fijne docenten gehad en erg veel gelachen.


Datum: 16-09-2012
Naam: Anita Breetveld-Boots  
img

Ook ik heb op deze school gezeten. Je kwam als kleuter eerst bij juf Sonja en daarna ging je door naar juf Lonesen. Ik had meneer Van der Berg in de eerste en verder heb ik juf Knuvelder en Van Goedtem en Rozenberg of zoiets gehad. Verder nog nachtmerries van Teurlings en andere leerkrachten daar. Als er mensen zijn die de juiste namen willen weten, ik heb ze nog ergens in een poeziealbum staan.


Datum: 01-05-2013
Naam: Anneke van Vugt  
img

Ik heb ook hier twee jaar de opleiding MDGO verpleging gedaan. Leuke leraren, maar helaas heb ik na twee jaar moeten stoppen met de opleiding. Was wel een mooi gebouw.


Datum: 10-06-2013
Naam: Frans Kalf  
img

Ook wij (Frans en John Kalf) zaten op deze school. Waarschijnlijk tussen 1965-1967. De paar dingen die ik me herinner zijn: schoolmelk (kleine 0,25 ltr flesjes), juffrouw Climmy, schommelen op de dikke "stekelketting" bij het notariskantoor in de Ten Hagestraat, en 's zomers zwemmen bij de familie Franssen op de Paradijslaan.


Datum: 13-06-2013
Naam: Truus van Rooij-Sanders.  
img

Juffrouw Knuvelder was een hele aardige juf. Toen ik bij haar in de klas zat trakteerde zij vrijdagsmiddags regelmatig op snoep dat een van de kinderen bij de HEMA mocht gaan halen.


Datum: 03-05-2015
Naam: Leni Meijer  
img

Ik zat ook op de lagere school. En kleuterschool, eerst Jan van Lieshoutstraat en toen Vestdijk. Juffr. Lonissen (woonde op de Grote Berg), meneer Maas, juffr. Van Goethem (zij woonde op de korte Geldropseweg) en meneer Teurlings (woonde in de Hertogstraat). Ik kan me nog veel namen herinneren en weet ook nog dat, toen we niet meer met inkt hoefden te schrijven, in dezelfde schuifpotjes zwart-wit zat, en dat was me toch lekker. Ook het processie lopen bij de paters, Paterskerk, pater Leopold Verhagen.
Heel fijne tijd gehad.


Datum: 30-11-2017
Naam: Peter Verheul  
img

Ik herinner me vooral die keer dat er een man met een beer op school kwam en daar mocht je dan mee stoeien, ook Juliaantje en de schooltandarts in een bus?
Strenge mijnheer Teurlings en mevr. Van Goethem woonden bij ons in de flat.
Verder zocht ik nog naar mijn twee vriendjes Piet v.d. Meulen en Peter Kennis.
Pater Kannegieter in open sandalen onder in de ijskoude Paterskerk. Jammer dat onze school is afgebroken maar als troost is er is wel een van de mooiste gebouwen van Nederland voor in de plaats gekomen. Ik zat er tussen 61 en 68.


Datum: 19-12-2017
Naam: Moniek van Lint  

4 jaar op deze mooie school mogen zitten voor de opleiding MDGO-vp. Dit was van 1990 tot 1994. Mooi oud gebouw met een geweldige ligging, naast de weekmarkt en achter het Stratumseind waar we vrijdags na school zo heen konden lopen. Veel goede herinneringen aan. Bij ons was de kelder het rookhok.


Datum: 13-12-2022
Naam: Jan van der Meulen  
img

Ik heb ook op deze school gezeten. De foto is vanaf de peuterspeelplaats naar de andere speelplaats gemaakt naast de gymzaal, we deden daar overlopertje. Flesjes melk kregen we ‘s morgens en we moesten sloffen over onze schoenen dragen! Binnen spelen met tuigjes als bij een paard. Deze werden iedere keer hersteld bij de schoenmaker Buchrhornen. Leraren/juffen: lonessen, Knuvelder, Maas, Close, Teurlings, Wiegand (die sloeg!), juf Vredegoor. Communie doen in de Catharinakerk. Bezoek koningin (ingestudeerd lied werd niet gespeeld door de harmonie).