EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

908

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Vlokhovenseweg

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, Onze Lieve Vrouwe van Lourdes

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vlokhovenseweg met de kerk

Beschrijving

De R.K. van O.L.Vouw van Lourdes aan de Vlokhovenseweg in het stadsdeel Woensel,


Geplaatst op

02-08-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-12-2006
Naam: Redactie EiB  

De parochie van de H.Petrus te Woensel (waaronder o.a. Vlokhoven hoorde) werd te groot en dat was het startsein tot de oprichting van de parochie Vlokhoven en Eckart, met als patroon de H.Josef, en de kerk werd toegewijd aan O.L.Vrouw van Lourdes onder de titel: De verschijning van de H.Onbevlekte Maagd Maria.
De officiële oprichtingsdatum is: 16 juni 1919.
Bouwpastoor 29 juni 1919: G.Habraken
Start bouw oktober 1919: Architect W. te Riele uit Deventer en de aannemer is A. Bogers.
Op 27 december 1920 is de inzegening van het nieuwe kerkgebouw.
11 september 1933 werd de kerk in haar definitieve vorm geconsacreerd.
De hedendaagse vorm ontstond in de periode 1931 - 1932 met uitbreiding en afbouw onder leiding van architect H. Valks.
Een inzameling leverde binnen korte tijd het geld op voor de aanschaf van 3 klokken. In 1935 werden de klokken gegoten en het duurde tot 1938 voor dat de eerste bronzen geluiden te horen waren.
Gedurende de Tweede Wereld oorlog zijn de klokken gevorderd en is de kleinste klok, de H. Franciscus, na deze periode teruggevonden. Opnieuw werd een inzameling gehouden, met als resultaat de aankoop van een nieuwe grote klok, die de naam Maria kreeg.
Sinds 1950 is de Maria naast de kleine Franciscus te horen.
Bron: www.parochiewmz.nl


Datum: 28-02-2007
Naam: Willemien Walravens  
img

In deze kerk ben ik gedoopt, heb er mijn eerste heilige kommunie gedaan en ben er vroeger iedere eerste vrijdag van de maand met de hele klas verplicht biechten geweest. De school stond naast de kerk en achter de school stond een houten gebouwtje waar de welpen en gidsen in thuis waren. Wij hebben daar vaak gespeeld en na deze foto toevallig ontdekt te hebben kwam er weer veel boven. Het was de tijd vanaf 1952. Ik woon nu al 40 jaar in Heidelberg en zou mij verheugen als er iemand is die met mij daar op school gezeten heeft of gespeeld heeft. Neem dan contact op. Wij woonden in de Woenselsestraat tegenover groentenman Wennekes en café de Ster.


Datum: 15-01-2008
Naam: Piet Klaassen  
img

Toevallig was ik op deze site een beetje aan het buurten in Vlokhoven en zag jouw oproep. Hoewel er intussen al weer bijna een jaar voorbij is, wil ik toch nog even reageren. Wij, de familie Klaassen, woonden op nr. 200 en waren met z'n 5-en: behalve ik (van '40) 4 meiden met de jaargangen '36 '43 '45 en '47 (de jongste is in 2006 overleden). Ik heb jouw vraag doorgespeeld naar een van mijn zussen, t.w. Maria van 1943. Zij kent jou en ook zus(sen) van jou en misschien kun je van haar meer te weten komen. Ook is er een enthousiaste club die eens in de 5 jaar een reünie organiseert, mogelijk kun je daar ook meer te weten komen.


Datum: 16-01-2008
Naam: Hennie de Groot  
img

Als je bij deze toren staat en je kijkt naar boven kan je nog steeds de inslagen zien van de kogels afgeschoten tijdens de bevrijding van Eindhoven. Deze kogelinslagen heeft men bewust laten zitten.


Datum: 29-06-2008
Naam: Dora Synen  
img

Willemien Klaassen, dan zal jij de familie Synen wel kennen. Ik trouwde Ben in 1953 en woonde boven de Café de Ster, tot ons vertrek naar Australia in 1954. Als je contact met mij wil graag. Mijn moeder heeft ook nog boven de naaisters gewoond. Ik ben net terug van Holland.


Datum: 06-12-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Dora Synen en Piet Klaassen, zouden jullie eens naar de vergroting van foto 22397 willen kijken en ook naar de bijbehorende adreslisten? Precies die stukken Woenselsestraat waar jullie gewoond hebben bevatten nog de nodige vraagtekens waarvan jullie er mogelijk wat weg kunnen werken. Bij voorbaat dank.
Dora, bedoel jij met de naaisters de gezusters Klaasen (hun bijnaam De Drie Musketiers)?


Datum: 06-12-2009
Naam: Piet Klaassen  
img

Cor, ik heb de adreslijsten gedownload en zal die samen met mijn zusters bekijken en ze zonodig aanvullen.
De gezusters Klaassen waren mijn tantes, maar de uitdrukking "drie musketiers" zal dan wel drie marketensters moeten zijn. De derde was ook een zuster van hen, maar geen naaister (wel getrouwd, geen kinderen), het was mijn tante Jans en die heeft lange tijd bij tante Leentje en tante Nelleke ingewoond.
Overigens Cor, heb jij een broer Henk die in Boxtel woont?


Datum: 06-12-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Piet, fantastisch dat jij en je zusters mee willen denken om wat vraagtekens weg te werken. Wat die musketiers en marketensters betreft zul je wel gelijk hebben.
Henk Platenburg is een neef van mij, zoon van Martien Platenburg. Hij had twee oudere broers, de oudste heette Cor, zoals ik, en de ander Jan. Cor en Jan zijn beiden al overleden. Ikzelf ben een zoon van Gerrit Platenburg. wij woonden op nr. 31.


Datum: 12-05-2010
Naam: Sjef Wiersma  
img

Ik ben gedoopt in deze kerk in 1934. Wij woonden zowat tegenover de kerk op Vlokhovenseweg 22. Die rij huizen zijn gebouwd (en geëigend) rond 1932 door 'n Ingenieur Piet Staal van Philips. Wij hebben daar maar 2 of 3 jaar gewoond. Ik woon al sinds 1953 in Sydney maar wij gaan nog steeds op vakantie in Eindhoven en altijd efkes naar Vlokhoven.


Datum: 21-04-2012
Naam: Hans Smit  
img

Ik herinner me dat de Vlokhovense kerk eind jaren '50 (?) helemaal is afgebrand.
Wij woonden toen in de Hendrik de Keyzerlaan en de vuurgloed was vanaf de Hendrik Staetslaan over het boerenland goed te zien, vooral omdat het al donker was. Zijn hier nog foto's van? En is de kerk toen in de oude stijl herbouwd?


Datum: 21-04-2012
Naam: Antoon Franse  
img

Hans,de kerk die jij bedoelt lag iets verder door nl. in Son.


Datum: 21-04-2012
Naam: Hans Smit  
img

Je hebt gelijk! Weet jij soms nog in welk jaar dat was? Maar eigenlijk valt deze vraag niet onder EIB, want het was in de gemeente Son. Misschien moeten we toch eens nadenken over een verruiming van het werkingsgebied van het EIB. Daar is ongetwijfeld veel belangstelling voor: Regio Eindhoven in Beeld?


Datum: 22-04-2012
Naam: Antoon Franse  
img

De brand van de St.Petrus Banden kerk in Son was op 29 december 1958.


Datum: 26-04-2012
Naam: Henny van der Aalst  
img

April 2012: De toren van deze kerk staat momenteel flink in de steigers,het rode dak van de toren krijgt een grote onderhoudsbeurt, wat er verder gaat gebeuren is mij niet bekend, maar zeer hoogstvermoedelijk, zal het voegwerk opnieuw worden gedaan van de toren. Ook gaan er 'geruchten' in de wijk,dat de kerk op de nominatielijst staat, om te worden gesloopt, het jaartal zou 2015 zijn, dit zijn echter geruchten, en persoonlijk hoop ik dan ook, dat dit 'gezicht' van Vlokhoven kan worden behouden. De kerk is nog in gebruik, echter, de diensten die er plaats vinden zijn minimaal.